"CHP'nin bütünlüğünü bozulmaz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP'den istifa eden Emine Ülker Tarhan'ın yeni parti kurmasına ilişkin, "Hiç kimsenin gücü ve siyasi girişimi Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütünlüğünü ve yolunu bozamaz." dedi.

CHPnin bütünlüğünü bozulmaz
14 Kasım 2014 Cuma 16:59 tarihinde eklendi.

Dersim olayıyla ilgili kişisel özür dilemesini değerlendiren Tanrıkulu, "Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu meseleyi siyasi istismar yapmak amacıyla bu şekilde bir tutum içerisinde. Ancak bu meseleler kişisel özürlerle değil, kamusal özür mekanizmasının devreye girmesiyle çözülür." ifadelerini kullandı.

Tanrıkulu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Kocaeli'nde partisinin il binasında basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, Dersim tartışmalarına değinerek, şunları kaydetti: "Adalet ve Kalkınma Partisi gündem üretmek için gündemi farklı noktalara taşımaya çalışıyor.

Bunlardan bir tanesi de Dersim meselesiydi. Hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan yolsuzlukların üzerini örtmek, diğer adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için Dersim'i maalesef kullanıyorlar. Bu, öncelikle acılara saygısızlıktır. Dersim meselesi, Dersim'de yaşananların bu şekilde kullanılması acılara saygısızlıktır. Halen acıyı içinde yaşayanlara karşı saygısızlıktır. Aynı zamanda bana göre de siyasi ahlaksızlıktır. AKP, kaçak sarayın ve yolsuzlukların hesabından kaçmak için bu şekilde Dersim'i kullanmaya çalışıyor. Biz Dersim meselesini AKP'ye kullandırmayacağız.

Doğru yöntemi, öteden beri savunduğumuz şekilde Meclis'te kurulacak bir komisyon vasıtasıyla bu dönemin araştırılması gerektiği görüşümüzü bir kez daha buradan ifade ediyorum. Eğer gerçekten bir samimiyet varsa hükumet de bu meseleyi kullanmaz, bu acıları yaşayanlara saygısızlık etmez. Meclis'te önerdiğimiz ancak kendilerinin reddettiği hem yasa tekliflerini hem komisyon tekliflerini gündeme alırız, beraber bu konuyu araştırırız. Daha sonra Meclis'te gereğini yapar. Çağdaş dünya da böyle yapmıştır, Türkiye de böyle yapmak durumdadır. Bunun dışındaki yöntemler acıları yaşayanlara karşı saygısızlıktır. Başbakan da bu saygısızlığı yapmaya maalesef devam ediyor."

"BU MESELE KİŞİSEL ÖZÜRLE DEĞİL, KAMUSAL ÖZÜRLE ÇÖZÜLÜR"

Bu tür meselelerin kişisel özürlerle çözülemeyeceğini belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu meseleyi siyasi istismar yapmak amacıyla bu şekilde bir tutum içerisinde. Bu meseleler kişisel özürlerle değil, kamusal özür mekanizmasının devreye girmesiyle çözülür. Bizim önerdiğimiz oydu. Meclis'te komisyon kurulması. Dolaysıyla AKP'nin amacı bu meseleyi kullanmaktır. Bu acılara saygısızlık yaparak kullanmaktır, biz o tuzağa düşmeyeceğiz." Tanrıkulu, özür dilemesinde tepkilere ilişkin de "Ben sonuçta örgüt geleneğini ve örgüt hukukunu iyi bilirim. Milletvekillerimizle, diğer çalışanlarımızla kamuoyunda tartışmam, bunun yetkili kurulları vardır, kongreler vardır, grup toplantıları vardır, orada görüşlerimi ifade ederim. Onun dışında herhangi bir şey bu ortamlarda ifade etmem." ifadelerini kullandı.

"HİÇ KİMSENİN GÜCÜ VE SİYASİ GİRİŞİMİ CHP'NİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAMAZ"

Tanrıkulu, CHP'den istifa eden Emine Ülker Tarhan'ın yeni parti kurmasını da değerlendirdi. Tanrıkulu, "Emine hanım, sonuçta bugün parti kurduğu anlaşılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütünlüğünü hiçbir siyasi girişim bozamaz. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'nin, altını çizerek söylüyorum; birleştirici gücüdür, ekseni, rotası, sosyal demokrasi ve evrensel değerleridir. Biz bu rotada Türkiye'yi bütünleştirmeye, birleştirmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Hiç kimsenin gücü ve siyasi girişimi Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütünlüğünü ve yolunu bozamaz. Halkımızın bana göre bu seçimlerde umudu Cumhuriyet Halk Partisi'dir." diye ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİ BİN ODALI KAÇAK SARAY"

Tanrıkulu, Türkiye'nin gündeminde bin odalı kaçak saray olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin gündeminde bin odalı saray var, kaçak saray var. Bir katrilyon 370 trilyona yapıldı. Hepimizin parasıyla yapıldı. Bütün dünya alay eder bir biçimde Cumhurbaşkanının bu kaçak sarayını konuşuyor. Bu kaçak sarayı gündemden düşürmek amacıyla, Ermenek'i gündemden düşürmek amacıyla, Soma'yı gündemden düşürmek amacıyla, bu şekilde yapay gündemler hazırlanıyor. Ancak biz bu tuzağa düşmeyeceğiz, bu sorunların takipçisi olacağız ve genel başkanımızın ifade ettiği gibi o kaçak sarayda bu cumhurbaşkanı oturtmayacağız. Türkiye'nin itibarına bu saray yakışmıyor." diye konuştu.

Öte yandan, toplantı sonunda, salonda bulunan Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, Tanrıkulu'na televizyondaki açıklamalarından dolayı teşekkür etti. Çelik, "Televizyonda Dersim soykırımı ile ilgili duruşunuzdan dolayı tebrik etmek istiyorum. Beklentilerimiz bununla sınırlı değil. Umarım Parti Meclis'inden de geçirerek parti kararı haline getirirsiniz. Ayrıca, hükumetin bunu siyasi malzeme olarak kullanmasına izin verilmemesi gerekiyor." dedi.


CİHAN