CHP'nin verdiği gensoru gündeme alınmadı

CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması kabul edilmedi.

09 Aralık 2013 Pazartesi 19:52 tarihinde eklendi.
CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında "Ülkenin ulusal güvenliğini yeni tehlikelere maruz bıraktığı, siyasi ve ekonomik çıkarlarına zarar verdiği ve Türkiye'nin dünyadaki konumunu giderek aşağı çeken hatalı dış politikanın icracısı sıfatıyla siyasi sorumlusu" olduğu gerekçesiyle verdiği gensoru önergesi Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. 
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) BMM Başkanvekili Sadık Yakut'un yönettiği birleşimde konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, içerde güdülen politika neyse dışarda da güdülen politikaların o olduğunu ifade etti. Karşı oldukları konunun ise muhalefetin söylediklerine karşı kulakların kapalı olması olduğunu vurguladı. 
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta onlarca mesaj aldığını; bunun yanında da bir gensoru aldığını belirterek "Gensoru aldım, bundan şeref duyuyorum." dedi. İdeoljik saplantıları olduğunun söylendiğini dile getiren Davutoğlu, "Benim tek bir saplantım var; bu ülkeye aşığım... Eğer bu suçsa bu suçu kabul ediyorum." diye konuştu. 
 
Davutoğlu, Meclis Genel Kurulda konuşurken CHP sıralarından tepki amaçlı alkışlama yapıldı. Başbakanın ne zaman Gazze'ye gideceğine yönelik sözlerle ilgili ise Davutoğlu, geçen yıl İsrail'in ne zaman özür dileyeceğinin sorulduğunu belirterek "Gün gelir sayın Başbakanın selamını Gazze'den alırsınız sayın Türkeş, tüm Filistin'lilerle birlikte." dedi. 
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan alacağı tazminatı ise mültecilere vereceğini vurgulayan Davutoğlu, "Helal olsun." diye konuştu. Mısır'daki darbeye karşı çıktıkları için verilen gensorunun kendileri için şeref olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Sizler için acı bir hatıra ve kara leke olarak kalacaktır." şeklinde konuştu. 
 
MHP'nin gensoruya destek vermediğini, BDP'nin ise fikir beyan etmediğini hatırlatan Davutoğlu, CHP'ye seslenerek "Bu gensoru ile değersiz bir yalnızlıkla karşı karşıya kalacaksınız." ifadelerini kullandı. Dışişleri eski Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun yazdığı mektubu hatırlatan Davutoğlu, kendisinin onun yolunda ilerlediğini belirterek "Allah Mısır'ı muhafaza eylesin." duasında bulundu. 
 
Bugünlerin geçeceğini ve birgün Mısır ile Türkiye halkının en güçlü şekilde kucaklaşacağını vurgulayan Davutoğlu, "Mısır halkı bizi bağrına basacak ama sizleri darbe yanlısı olarak anacak." dedi. Davutoğlu, sözlerini "Sizin yolunuz size, bizim yolumuz bize." şeklinde bitirdi. 
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise Mısır'daki darbeyi kınadıklarını belirterek şu gruptakilerin çoğunun 12 Eylül 1980 darbesi sonrası içerde yattığını ifade etti. Davutoğlu, "Türkiye'nin başını belaya sokan bir bakansınız." ifadelerini kullandı.
 
"Başbakanın Gazze'ye gidememesinin sebebi, sizin desteklediğiniz Mısır'daki darbedir. Gazze kapısı kapandı." diyen Davutoğlu, onurlu duruşu sebebiyle Zorlu'yu örnek aldığını kaydetti. Mısır sebebiyle Meclisin huzuruna çıkarılmasının da Meclisin ruhuna ihanet olduğunu vurguladı. 
 
Yapılan oylama ile CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması kabul edilmedi. Birleşime bir saat ara verildi.

DHA