CIA düzenli ve bilinçli işkence yapmış

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) New York'ta İkiz Kuleler'e yapılan11 Eylül 2001 saldırıları sonrası, El Kaide örgütü üyesi olduğu öne sürülen kişileri sorgulama sırasında düzenli ve bilinçli olarak işkence uyguladığı ortaya çıktı.

CIA düzenli ve bilinçli işkence yapmış
09 Aralık 2014 Salı 20:36 tarihinde eklendi.
Senato İstihbarat Komitesi'nin,  Demokrat Partili üyelerinin yayımladığı raporda, CIA'in sorgulama yöntemleri adı altında tutuklulara sistematik olarak şiddet uygulandığı belirtildi. Komitenin raporunda, kullanılan yöntemlerin politikacılara söylendiğinden çok daha vahşice olduğu, tutukluların çırılçıplak soyularak başlarına siyah çuvallar geçirildiği, tamamen karanlık odalarda zincirlendikleri, uyumalarına izin verilmediği, koridorlarda çıplak halde sürüklenerek dövüldükleri belirtildi. 
 
CIA elemanları tarafından başvurulan sorgulama teknikleri sonucunda herhangi somut bir istihbarata ulaşılamadığı da vurgulanan raporda CIA,  Amerikalıları yanlış yönlendirmekle de suçlandı.
 
Raporu açıklayan Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein, "CIA'in uyguladığı sorgulama yöntemleri bazı noktalarda işkenceye dönüştüğü açıkça görülüyor" dedi. ABD'de uzun süredir açıklanması beklenen, toplamı 6 bin sayfayı aşan raporun,  'ulusal güvenlik' gerekçesiyle yalnızca 480 sayfası kamuoyu ile paylaşıldı. Feinstein, "ABD hatalı olduğunda bunu kabul edebilecek kadar büyük bir ülke olmalı. Rapor CIA'nin kullandığı yöntemler ve ulusumuzun değerleri arasında büyük uçurumlar olduğunu gösteriyor. Bu sorgulama yöntemlerini geliştiren ve uygulayan insanlar CIA içerisinde azınlıkta. CIA ülkemizin güvenliği için hayati öneme sahip bir kuruluş olmayı sürdürüyor" diye konuştu.
 
Raporun yayınlanmasının ardından yazlı bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, tarih boyunca ABD'nin demokrasi ve özgürlük için her ülkeden daha çok çalıştığını ancak bazı kurumların zaman zaman bu konuda üstüne düşeni yapma konusunda eksik kaldığını söyledi. Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde uygulanan sorgulama yöntemlerinin, ABD'nin dünyadaki saygınlığına gölge düşürdüğünü vurgulayan Obama, "Başkomutan olarak, en önemli görevim Amerikalıların güvenliklerini sağlamak. Terör örgütlerine karşı savaşımız elbette sürecek. Ama bu yöntemlerle değil. Ben bu raporun açıklanmasını baştan beri desteklediğim gibi, bu tür sorgulama yöntemlerini de göreve geldiğim günden itibaren yasakladım. Terörizmle mücadelenin, Amerikalıları güvende tutmanın en önemli araçlarından biri ideallerimize bağlı kalmaktır" dedi.