CIA'dan Kaddafi adına işkence

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya devrik lideri Kaddafi muhaliflerinin, CIA'ın gizli hapishanelerinde işkence gördüğünü ileri sürdü. Örgüte göre, CIA, muhalifleri Libya'ya iade etmeden önce işkenceden geçiriyordu.

CIAdan Kaddafi adına işkence
06 Eylül 2012 Perşembe 15:19 tarihinde eklendi, 1.029 kez okundu.

 

ABD’nin New York kenti merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Amerikan İstihbarat Örgütü CIA ile Libya devrik lideri Muammer Kaddafi'nin "işkence" konusunda yaptığı işbirliğini belgelerle ortaya koydu.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya'daki eski rejimin arşivlerinden ele geçirdiği belgelere göre, Amerikan İstihbarat Örgütü CIA, Kaddafi döneminde, Libyalı muhalifleri iade etmeden önce Asya ve Afrika'daki bazı ülkelerdeki gizli hapishanelerinde işkenceden geçiriyordu.
 
Bush yönetimi, suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" işkence yöntemini sadece üç El Kaide üyesi üzerinde denediğini itiraf etmişti. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, CIA ve Libya'daki devrik rejimin üst düzey bürokratları arasındaki gizli yazışmaları ele geçirdi. CIA ve Kaddafi rejiminin, Libyalı muhaliflere karşı yürüttüğü operasyonlara İngiliz istihbarat birimleri MI5 ve MI6'in de katıldığı belirtildi.
 
KUSA'NIN BÜROSUNDAKİ BELGELER 
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ele geçirdiği belgelerin bazıları Kaddafi'nin istihbarat şefliğini ve dışişleri bakanlığını da yapan Musa Kusa'nın ofisinde bulundu. Belgelerde, Afganistan'daki ABD operasyonlarında yakalanan muhaliflerin isimleri yer alıyor. Söz konusu militanların, Kaddafi rejimine teslim edildiğine dair, CIA, MI5 ve MI6 yöneticilerinin imzaları bulunuyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu belgelerin, Kaddafi rejimi ile Batılı servislerin yoğun işbirliği içinde olduğunu ortaya koyduğunu savunuyor.
 
İşkence kurbanlarından Halid El Şerif 2005’de Kaddafi rejimine teslim edilmeden önce iki yıl boyunca Afganistan’da, CIA tarafından yönetilen bir cezaevinde tutulduğunu söyledi.
 
'HER GÜN DEĞİŞİK BİR İŞKENCE GÖRDÜM' 
Şu anda Libya Ulusal Muhafızları şefi olan El Şerif, CIA tarafından kendisine yapılan işkenceyi İnsan Hakları İzleme Örgütü raportörüne şu cümlelerle anlattı: "Bana her gün başka bir işkence uyguluyorlardı. Bazen başıma geçirdikleri bir bez parçasının üzerinden su döküyorlardı. Kafamı sağa sola çeviremediğim için nefes alamıyor ve kendimi boğuluyormuş gibi hissediyordum."
 
CIA KENDİNİ SAVUNDU 
ABD'nin Kaddafi rejimiyle "işkence" konusunda işbirliği yaptığının İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından belgelerle ortaya çıkarılmasının ardından açıklama yapan CIA basın sözcüsü Jennifer Youngblood, "CIA’in tek amacı ABD’yi tehditlerden korumaktır. Bunu sağlamak ve korumak için kurulan ortaklıklar kimseyi şaşırtmamalı. Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar sayesinde 2004'te Libya’nın kitle imha silahları programını ve ABD karşıtı İslami terörü durdurma yolunda büyük adımlar attık" dedi.
 
İNGİLTERE İŞKENCEYİ KABUL ETMİYOR 
Amerikan istihbarat örgütü CIA’in aksine işkence iddialarını tamamen reddeden İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, "Hükümetimiz katı bir şekilde insanlık dışı uygulamalara ve işkenceye karşıdır. Açıkça belirtilmelidir ki İngiltere işkence yapmamış ve başka kimseden de işkence yapmasını istememiştir" açıklamasını yaptı.
 
ABD 3 VAKAYI KABUL EDİYOR 
ABD suda boğulma hissi veren ‘’waterboarding’’ işkence yönteminin sadece üç El Kaide militanına uygulandığını resmi olarak kabul ediyor. ABD Afganistan'da bu işkenceye maruz kalanların isimlerini ise, Ebu Zubeydi, Halid Muhammed ve Rahim El Nasiri olarak açıkladı. İsmi açıklanan işkence kurbanlarının hepsinin El Kaide üyesi olduğunu belirten ABD'li yetkililer, bu kişilerin terör suçlarının kesin kanıtlarla sabitlendiğini iddia ediyor.

NTV