Çiçek'ten 'yeni anayasa' sitemi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa hazırlama sürecinde sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri dahil toplumun her kesiminden görüş ve öneri beklediklerini belirtti.

Çiçekten yeni anayasa sitemi
15 Aralık 2011 Perşembe 22:04 tarihinde eklendi, 3.724 kez okundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa hazırlama sürecinde sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri dahil toplumun her kesiminden görüş ve öneri beklediklerini belirtirken, "Yeni bir anayasa sürecine girdik, herkes yeni bir anayasa istedi, ama futbol maçı seyreder gibi... Kimse katılım yapma niyetinde değil" dedi. 
    
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Ankara protokol resepsiyonunda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tüm olumsuzluklara rağmen 2011 yılının başarılı bir yıl olduğunu düşündüğünü söyledi. Çiçek, 2012 yılının herkes için, Türkiye için ve insanlık için sağlıklı, başarılı bir yıl olması temennisinde bulundu. 
    
Bugünkü anayasanın 7 Kasım itibariyle 30'uncu yılına girdiğine dikkati çeken Çiçek, anayasanın 30 yılda 17 defa değiştiğini ifade etti. Çiçek, "Bu binanın temelinde her 12 ayda, her 13 ayda, her 14 ayda bir, hatta bazen bir ay içerisinde olmak üzere 17 değişiklik yapmışsınız. Eğer en temel yasada hukuk istikrarı yoksa, ona dayalı çıkarılan yasalarda da o kadar istikrar olmaz. Onun için Türkiye doğru bir kararla yeni bir anayasa yapım sürecine girmiştir" dedi. 
    
"Şimdi söyleyeceklerimi sadece kendi adıma değil, Uzlaşma Komisyonundaki 12 arkadaşımız ve onların temsil ettiği partiler adına burada ifade edeceğim" diyen Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: 
    
"Yeni bir anayasa yapım sürecine girdik. Herkes yeni bir anayasa istedi, ama futbol maçı seyreder gibi... Kimse katılım yapma niyetinde değil. Bunu ister bir şikayet olarak kabul edin, ister serzeniş olarak kabul edin. YASED olarak sizi de bekliyoruz. TESK Başkanı burada, sayın başkanım sizi de bekliyoruz. Genel kurullarda 'yeni anayasa istiyoruz' dediniz. Yeni anayasa yapım sürecine girdik, kimse bizim hatırımızı sormuyor. Sonra da nezaketen ya sizin bu çalışmalar nasıl gidiyor derseniz, ben şimdi size soruyorum, sizin çalışmalarınız nasıl gidiyor- Yani 30 yıldır bu anayasa çok iyiydi de boş yere mi şikayet ettiniz. Bak şimdi devran değişti, karşılıklı hesaplaşma başladı. Eskiden siz bizden hesap soruyordunuz, ben şimdi sivil toplumdan ve meslek örgütlerinden şikayet ediyorum. Diyorum ki gün bugün, o çatı kuruluşlarından daha bir tanesinden şu ana kadar görüş geldi. Diğerleri 30 yıldır şikayet edilen konuyla ilgili 30 sayfalık bir görüş yok ise o zaman bu anayasa meselesinde biz yanlış şeyler mi söylüyoruz, yanlış işler mi yapıyoruz." 
    
Şu ana kadar görüş gönderenlere çok teşekkür ettiğini, bundan sonrakilerine de teşekkür etmek istediklerini belirten Çiçek, "Dinlemek istiyoruz, nasıl bir anayasa istiyorsunuz. Onu sizin ağzınızdan dinlemek istiyoruz" dedi.