Çiftçiler İpek Yolu'nu kapattı

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde DEDAŞ'ı protesto etmek isteyen çiftçiler, traktör ve tarım iş makineleriyle Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'na giden İpek Yolu'nu uzun süre trafiğe kapattı.

Çiftçiler İpek Yolunu kapattı
19 Haziran 2014 Perşembe 13:28 tarihinde eklendi.
Silopi'de tarımsal destekleme prim ödemelerine DEDAŞ tarafından haciz getirilmesine tepki gösteren çiftçiler, traktör ve tarıms iş makineleriyle a yol kapatıp eylem yaptı. Çiftçiler ayrıca elektrik kw değerinin batıda 80 kuruş, Silopi'de ise 3 TL. olduğunu iddia ederek, DEDAŞ yetkilileriyle görüşmek istedi. Eylemin yapıldığı bölgeye gelen polis ekipleri, çiftçilerden eylemlerini bitirmelerini ve aralarından seçilen 3 kişinin kaymakam ile görüştürüleceğinin söylenmesi, çiftçileri ikna etmeyince eylem devam etti.
 
Eylem yüzünden, otogara gitmek isteyen bazı yolcular, 100 metrelik yolu bavulları ile yaya yürümek zorunda kaldı. Bazı şoförler ise yolun kapalı olması üzerine mahalle aralarından yollarına devam etmeye çalıştı.
Silopi-Cizre Karayolunu traktörleri ile kapatan şoförler ile polis arasında sözlü yaşanan tartışmada bir polisin uzun namlulu silah ile çiftçilere yaklaşması, büyük tepkiye yolaçtı. Çiftçiler ile silahlı polis arasında yaşanan gerilim, kısa süre sona erdi.
 
Daha sonra çiftçiler traktörlerine binerek bu kez Hastane Caddesi ve İpek Yolu'nu trafiğe kapattı. Burada polise uzun süre direnen çiftçiler, araçlarından inerek 200 metreyi yaya olarak yürüyerek DEDAŞ İlçe binası önünde toplandı. Burada da yolu lastik ve çöp konteynırları ile kapan çiftçiler, eylemlerini iki noktada sürdürmeye devam etti. Yoldan geçmeye çalışan ve hastaneye yolcu taşıyan şehir içi yolcu taşıyan minibüs şoförü ile çiftçiler arasında da arbede yaşandı. Yumruklaşmaya varan arbede sonrası çiftçiler, şehir içi yolcu taşıyan minibüs şoförlerinin geçişine izin verdi.
 
Olay yerine gelen Silopi İlçe Emniyet Müdürü Zeki Sezer'in çiftçilerle yaptığı görüşme sonrası tansiyonu düşürdü. Çiftçiler ile bir süre görüşen Sezer, çiftçiler arasından tespit edilen 3 kişiyi Kaymakam ile görüştüreceğini söylemesi üzerine, 2 nokta yapılan yol kesme eylemine ara verildi. Traktörler DEDAŞ binası önüne gelerek burada toplanırken, yola kurulan barikatlar ise eylemci çiftçiler tarafından kaldırıldı.