Çiftçilere büyük hayalkırıklığı

Facebook'tan milyonlarca kişiye online çiftlik oyunu oynatan FarmVille'ın yaratıcısı Zynga ilk günden yatırımcısını zarara uğrattı

Çiftçilere büyük hayalkırıklığı
19 Aralık 2011 Pazartesi 09:10 tarihinde eklendi.

 

225 milyon oyunsevere sanal para kazandıran FarmVille, CityVille ve Mafia Wars gibi oyunların yaratıcısı Zynga, borsada yatırımcısına kaybettirdi.

Cuma günü büyük beklentilerle borsaya açılan şirket, yatırımcısına daha ilk günden 50 milyon dolar zarar ettirdi.

Radikal'in haerine göre ABD Nasdaq endeksinde işlem gören şirketin 10 milyon adet hissesi yüzde 5 değer kaybetti. Hisse başı 10 dolar fiyat ile açılan şirketin hisseleri gün sonunda 9.5 dolar değer ile kapandı. Yüzde 14,3’lük orana denk gelen ve 1 milyar dolarlık hissesini halka açan Zynga’nın borsadaki değeri 950 milyon dolara geriledi. Şirket ayrıca Google’ın gerçekleştirdiğinden bu yana en büyük halka arz planını uyguladı.
 
YATIRIMCI İLK 4 SAATİN ARDINDAN KAÇTI
 
Cuma günü açılıştan hemen sonra yatırımcı Zynga hisselerine hücum etti. Birkaç saat içerisinde şirketin hisseleri yüzde 15 oranında değerlenerek, şirketin borsa değeri 1 milyar 150 milyon dolara ulaştı. Ancak 4 saat sonra şirketin hisseleri günün dibini görerek, yüzde 10 değer kaybetti. Günün sonunda ise Zynga toplamda yüzde 5 değer kaybetti. Halka arzdan 2 milyar dolar gelir bekleyen Zynga CEO’su Mark Pincus’un hayalleri daha ilk günden suya düştü. Zynga’da yüzde 16 hisseye sahip olan Pincus ise ilk günden yaklaşık 1 milyon dolar kaybetmiş oldu.
 
‘OYUNCULAR BORSADA HEP ÜZÜLÜYOR
 
FIFA, Need for Speed, NBA gibi oyunların yapımcısı olan Electronic Arts şirketi büyük umutlarla halka açılmıştı. 2006’da halka açılan şirketin borsadaki değeri 2008’de yaklaşık 20 milyar dolar değere kadar çıkmıştı. Ancak daha sonraki yıllarda şirketin hisseleri hızla düşmeye başladı. 16 Aralık 2011 itibariyle şirketin borsadaki değeri önceki yıllara oranla yaklaşık yüzde 70 oranında düşerek, 6.7 milyar dolara geriledi.
 
RAKAMLARLA ZYNGA
 
Yaklaşık 10 milyar dolar değerinde Yüzde 90 gelirini Facebook üzerinden sağlıyor
 
2010 yılında 600 milyon dolar gelir elde etti
 
Şirket 50 milyon günlük kullanıcıya sahip
 
Yaklaşık 250 milyon kullanıcısı var 21 adet sosyal ağ oyunu buluyor
 
Zynga’nın 3 bin çalışanı bulunuyor