Çiftçilere sertifikalı tohum anlatıldı

Ankara’nın Polatlı ilçesinde çiftçilere sertifikalı tohum kullanımının avantajları anlatıldı

Çiftçilere sertifikalı tohum anlatıldı
21 Ekim 2014 Salı 18:00 tarihinde eklendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında çiftçilere sertifikalı tohum kullanımı hakkında bilgiler verildi. Güldeste Konak’ta yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkan Vekili Alper Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdür Vekili Ali Elçin, Polatlı Belediye Başkan Yardımcısı Muhsin Akdeniz, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Türkiye tohumculuğunun dünyadaki yeri hakkında bilgiler aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkan Vekili Alper Şahin, dünyada sertifikalı tohum nasıl üretiliyorsa ülkemizde de aynı sistemle üretim yapıldığını söyledi. Şahin, "Gıda ve giyim sanayiine ham madde sağlayan bitkisel üretimin temel kaynağı olan tohum üretimi doğrudan etkileyen en önemli girdilerden birisidir. Günümüzde gıda güvenliği, üretim alanlarının kısıtlanması gelişen ve kalabalıklaşan dünyanın beslenme ihtiyaçları tohum ve tohumculuğun önemini daha da artırmaktadır." dedi.

Sertifikalı tohum kullanımının artırılması gerektiğine dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ali Elçin, tarımda verim ve kalitenin artırılmasında sertifikalı tohum kullanımının önemli olduğunu vurguladı.

Ülke genelinde tarım arazisinin kısıtlı olduğuna değinen Belediye Başkan Yardımcısı Muhsin Akdeniz ise "Tarımda üretimi artırmanın yolu verim artışıyla sağlanabilmektedir. Kaliteli tohum kullanımı verimi artıran en önemli etkendir. Binlerce yıldır, tarımsal üretimin yapıldığı Anadolu Bozkırının parlayan yıldızı Polatlı’mızın tarımda da hak ettiği yeri alması için çaba sarf etmekteyiz." diye konuştu.

‘Ülkenin güvenliği ve huzuru için gıda maddelerinin tamamını veya büyük bir kısmını üretmek zorundayız" diyen İlçe Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu da 2012 yılında nüfusun 1 milyon arttığını dile getirdi. Köseoğlu, "Yıllık 150 bin ton civarında un üretimimiz artmaktadır. Ülkemizde bu hububatı üretmek zorundayız. 2000 yılında 100 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. 2013 yılında bu rakamlar 400 bin tonlara çıktı. Sertifikalı arpa üretimimiz ise 2000 yılında 5 bin ton civarında idi. 2013 yılında 80 bin ton civarına çıktı. Sertifikalı tohum üretimini artırmak zorundayız. Yıllık 150 bin ton un açığını verim sertifikalı tohum kullanarak kapatabiliriz. Tarım arazilerimiz sabit ancak verimli ve kaliteli tohumları kullanarak üretim açığını kapatabiliriz." şeklinde konuştu.

Daha sonra Bitkisel üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Koordinatörü Müfit Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları Aysel Gökçe ve Turgut Sümer ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Burhanettin Çiftçi sertifikalı tohumun önemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Öte yandan toplantının sunum bölümünde çiftçilerin salonu terk etmesi ise dikkat çekti. 


CİHAN