Çikolata kremasında GDO tespit edildi

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cihan Eroğul, Samsun’da üretilen ürünlerde herhangi bir Genetiği Değiştirilmiş Organizma(GDO) tespit edilmediğini belirterek, kente ithal olarak getirilen fındık çikolata kremasında GDO tespit edildiğini açıkladı.

02 Mayıs 2013 Perşembe 20:18 tarihinde eklendi.

 

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cihan Eroğul, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı(GDO) ürünlerle ilgili yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de GDO’lu ürünlerin gıda olarak üretilmesi, alımı, satımı, tüketilmesi ve işlenmesinin yasak olduğunu söyleyen Gıda ve Yem Şube Müdürü Eroğul, "Biyogüvenlik Kurulu sadece yem sanayinde kullanılmak üzere 13 tane mısır geni, 3 soya geni hakkında izin vermiştir. Bunlar sadece yem sanayinde kullanılmak üzere ithal ediliyor. Mersin limanında yakalanan 24 bin ton GDO’lu pirinç ile ilgili yargı süreci devam ediyor. Bunun neticesi gen tespiti olursa yasa gereğince işlemler yapılacaktır. Orada ürünlere el konulmuş durumda, satılması ve işlenmesi mümkün değildir. Son zamanlarda ele geçirilen GDO’lu pirinçlerin piyasaya sürüldüğü şeklinde dedikodular bize de geliyor. Bunlar dedikodudan ibarettir." dedi.
 
Samsun’da üç aylık periyotlarla GDO takibi yaptıklarını anlatan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cihan Eroğul, 2012 yılı içerisinde il müdürlüğü olarak 30 kalem üründen numune aldıklarını belirtti.

Samsun ilinde üretilen ürünlerde GDO tehlikesi bulunmadığını vurgulayan Şube Müdürü Eroğul, "Samsun’da ilinde üretilen hiçbir ürünle ilgili GDO tespiti söz konusu değildir. Ancak başka illerden kente getirilen fındık çikolata kremasında GDO tespit edildi. Samsun’a Rusya’dan getirilen 7 parti ithal işlenmemiş çeltiğin, GDO ve pestisit yönünden incelemeleri yapıldı. Herhangi bir problem yaşanmadı. Geçen hafta Samsun’da yer alan 26 tane çeltik fabrikasının tamamını arkadaşlarımızla birlikte araştırdık, inceledik, gezdik ve analizler yaptık. Herhangi bir olumsuzluk tablo ortaya çıkmadı." diye konuştu. 
 
"OLUMSUZ DURUMDA ALARM SİSTEMİ KULLANILIYOR"
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin kendi aralarında ‘Rast' adı verilen ortak bir alarm sistemini kullandıklarını açıklayan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cihan Eroğul, "Bakanlığın veri tabanına bağlı bu sistem sayesinde herhangi bir ürünün olumsuzluk durumunda anında Türkiye genelinde yer alan 81 ilin müdürlükleri arasında bilgi paylaşımı yapılabiliyor. Bu sistemi genellikle ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanıyoruz." ifadelerini kullandı. 

CİHAN