"Çikolata ye, Nobel'i kap"

Bir ülkede ne kadar çok çikolata tüketiliyorsa, o ülkeden Nobel ödülü kazananın çıkma ihtimalinin o kadar fazla olduğu belirlendi.

Çikolata ye, Nobeli kap
11 Ekim 2012 Perşembe 19:27 tarihinde eklendi.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nden Dr. Franz Messerli'nin yaptığı araştırma, kakao çekirdeği, yeşil çay ve kırmızı şarapta çokça bulunan antioksidan flavonoid maddesinin bunama riskini azalttığı ve yaşlı kişilerde zihinsel faaliyetlerin iyileşmesini sağladığından yola çıkarak, bir ülkede çikolata tüketimi ve bu ülkede yaşayanların "zeka durumu" arasında ilişki olup olmadığını araştırdı. 

     
Messerli, bir toplumun zeka seviyesinin tamamen incelenmesinin mümkün olmadığını belirtti ancak Nobel ödülü kazananları temel alarak o toplumun ve ülkenin zeka seviyesi hakkında bilgi sahibi olunabileceğini ifade etti. 
     
Bilim adamı, gözlemlerine dayanarak, kişi başına çikolata tüketimi ve Nobel ödülü kazananların sayısı arasında bağlantı olduğunu vurguladı. 
     
İsviçre'nin hem çikolata tüketimi hem de Nobel ödülü kazanma konusunda ilk sırada olduğunu belirten Messerli, ABD, Fransa ve Almanya'nın orta, Çin, Japonya ve Brezilya'nın alt sıralarda yer aldığını ifade etti. 
     
Listede yalnızca yılda kişi başı 6,4 kilogram çikolata tüketen İsveç'in istisna olduğunu belirten Messerli, hesabına göre İsveçlilerin 14 Nobel ödülü alması gerekirken 34 ödüle layık görüldüğüne dikkati çekti. 
     
Bu durumu esprili bir dille açıklayan Messerli, "Ya Nobel komitesi halkına iltimas geçiyor ya da İsveçlilere çok az çikolata bile yetiyor" ifadesini kullandı. 
     
Messerli, verilerin ülke başına ortalama çikolata tüketimine dayandığını, Nobel sahiplerinin kişisel olarak ne kadar çikolata tükettiğinin bilinmediğini de vurguladı.. 
     
Araştırma Amerikan "New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlandı.