Çiller'in öldürülmesini Öcalan kabul etmemiş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen “Ergenekon” davasının bugünkü duruşmasında tanık olarak dinlenen gazeteci-yazar Ümit Fırat, PKK ile Ergenekon arasında ilişki olduğu iddiasıyla ilgili konuştu.

Çillerin öldürülmesini Öcalan kabul etmemiş
07 Ağustos 2012 Salı 14:02 tarihinde eklendi, 1.136 kez okundu.

 

Fırat, 2008 yılında Neşe Düzel ile Taraf Gazetesi'nde yayımlanan röportajında analizler yaptığını ifade ederek, ''PKK ile 'Ergenekon' arasında ilişki var mı?' diye soru geldi. 'Karşılıklı el sıkışıp, birlikte hareket ettiklerini sanmadığımı, ancak öyle eylemler ortaya çıkar ki biri diğerini teşvik eder ve sonuca ulaşılabilir' dedim. 1993 yılında Bingöl'de 33 askerin öldürülmesini örnek gösterdim. 'Eğer PKK durup dururken otobüsleri durdurup 33 askeri öldürüyorsa bunun bir manası olmalı' demiştim. O gün Milli Güvenlik Kurulu'nda genel af da dahil birtakım düzenlemelere gidilmesi için tavsiye kararı alınmıştı. Bu çok önemli bir dönüm noktasıdır'' diye konuştu.
 
Sosyalist ve devrimci bir kişi olduğunu ifade eden Ümit Fırat, 1973 yılında Ankara'da açtığı kitabevine Abdullah Öcalan'ın da kitabevine geldiğini dile getirdi.
 
'APOCULAR' GRUBU
Öcalan ile özel bir bağı ve ilişkisinin olmadığını aktaran Fırat, Öcalan'ın öğrencilerin organize olduğu bir derneğe üye olduğunu, daha sonra Öcalan'ın kendisine ''Apocular'' adıyla bir grup oluşturduğunu kaydetti.
 
Sosyalist ve Kürtçü grubu olan Kemal Burkay'ın ekibinden bir gencin ''Apocular'' tarafından öldürüldüğünü iddia eden Fırat, sosyalist gruplarda, rakiplerin temizlenmesi gibi eski bir gelenek olduğunu belirtti.
 
Tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i de uzun yıllar önce tanıdığını kaydeden Fırat, aralarında bir ahbaplıkları olmadığını söyledi.
 
Fırat, Doğu Perinçek ve arkadaşları tarafından 2000'e Doğru Dergisi'nin çıkarıldığı 1987-1988 yıllarında Abdullah Öcalan ile aralarında bir yakınlaşma olduğunu anlattı.
 
‘SAVAŞ İSTEMEYENLER TASFİYE EDİLDİ’
Abdullah Öcalan'ın İmralı'da kalırken 13 Eylül 2000 tarihinde avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, silahsızlaşma kararı aldığını, militanlarını da yurtdışına çıkarmaya çalıştığını belirten Fırat, şunları kaydetti:
 
''Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı bir açıklamada ise 'Orgeneral geldi benimle konuştu' demişti. Generalin militanların hepsinin Türkiye'den çıkmasını istemediğini açıkladı. Bunlar endişe verici, açıklanması gereken şeyler. PKK'nın bazı militanları o dönemde Türkiye'den çıkmayıp, adeta yedek düşman olarak bekletilmiştir. Daha sonra Türkiye'de bekletilen insanlara yönelik operasyonlar başladı.
 
2004 yılı başlarında Öcalan bu işin yeniden savaşa dönüşeceğini söylüyordu. Aynı süreçte PKK içinde savaşın başlamasını istemeyenler tasfiye edildi. Savaş isteyen kanat, iş başına getirildi. Bu süreçte bin 700, bin 800 insan örgütten tasfiye edildi. Türkiye'den bazı destekleri olmasaydı, o ilişkiler yaratılamazdı. İmralı'dan Kandil üzerine ilişki kuruldu. Öcalan, devletten uzak olarak bu ilişkiyi gerçekleştiremezdi. 1 Haziran 2004'te savaş yeniden başladı.''
 
‘DEMEK Kİ ÖCALAN’IN SÖYLECEĞİ ŞEYLER VAR’
Fırat, Abdullah Öcalan'ın ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcıya ısrarla ifade vermek istediğini belirterek, ''Demek ki kendisinin de söyleyeceği şeyleri vardı'' dedi.
 
‘ÇİLLER’E SUİKASTİ ÜSTLENMEK İSTEMEDİLER’
Öcalan'ın, avukatları aracılığıyla gönderdiği başka bir mesajı da aktaran Fırat, ''Bir yetkili, Tansu Çiller'in 1995 yılında öldürüleceğini söylemiş. Bunu da PKK'nın üstlenmesini istemiş. Abdullah Öcalan ise bunu kabul etmemiş. Bunların, Türkiye'nin aydınlanmasını ve ileri gitmesini istemeyen odakların işi olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.