Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlama

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda öğle saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Olayda 5'i Türk, 12 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 50 kişi de yaralandı. Patlamaya bomba yüklü bir aracın neden olduğu öne sürülüyor.

Cilvegözü Sınır Kapısında patlama
11 Şubat 2013 Pazartesi 15:15 tarihinde eklendi, 3.854 kez okundu.
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki  Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yaklaşık 40 metre ilerisinde Türkiye sınırları içindeki bomba yüklü bir araçta patlama meydana geldi.
 
Suriye’ye yardım için gönderilen araçların bekletildiği alanda park halindeki Suriye plakalı otomobilde meydana gelen patlamada 10 kişi hayatını kaybetti.
 
Gümrük yetkilileri patlayan otomobilin Türkiye’den giden değil, Suriye’den gelen park halindeki Suriye plakalı bir araç olduğunu söyledi. Gümrük yetkilileri, sınır kapısında güvenlik zaafiyeti olduğu iddialarının da doğru olmadığını, sözkonusu aracın henüz Türk gümrük sahasına girmemiş olduğunu, patlama meydana gelen yerin ara bölge olduğunu da kaydetti.
 
ONLARCA YARALI VAR
Reyhanlı Belediye Başkanı olayda ölenlerden 4 kişinin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Patlamada yaralanan çok sayıda kişi de hastaneye başvurdu. Ambulanslarla getirilen kayıtlı yaralı sayısının 32’ye ulaştığı, kendi imkanlarıyla veya vatandaşların yardımıyla hastaneye gelen kayıtsız yaralılarla bu sayının 50 civarında olduğu kaydedildi.
 
Cilvegözü ile Suriye’nin Bab-al Hawa Sınır Kapısı arasındaki 4.5 kilometrelik tampon bölgede Suriye'ye gönderilen yardımların aktarılma işlemi yapılıyordu.
 
Sınır kapısı resmi işlemlerinin yapıldığı bölüme 40 metre uzaklıkta, tampon bölgedeki patlama noktasında daha çok araçların ve sahiplerinin bulunduğu; bu patlamanın biraz daha sınır kapısına yakın olması halinde ölü sayısının daha fazla olabileceği de belirtildi. Olayın dehşetini yaşayan yaralılar ve görgü tanıkları ortaya çıkan manzarının tam bir savaş meydanını andırdığını, araçlar arasında yanmış cesetler bulunduğunu aktardı. DHA muhabiri Ferhat Dervişoğlu da, patlamadan 13 dakika sonra olay yerine ulaştığında sürekli kamera vizöründen bakarak fotoğraf ve görüntü çektiğini, ardından çıplak gözle olay mahalline baktığında parçalanmış ve yanmış otomobiller arasında biribirine yakın 3 ceset gördüğünü, sonradan bunların Suriye uyruklu olduğunun anlaşıldığını söyledi.
 
 
YAKIN KENTLERDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR 
Park halindeki otomobilin patlatıldığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nın tam karşısına düşen ve 4.5 kilometre uzaklıktaki Suriye’nin Bab-El Hawa Sınır Kapısı muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Ayrıca Reyhanlı’ya 45 kilometre uzaklıktaki İdlib ve 60 kilometre uzaklıktaki Halep’te Suriye ordusu ile muhalifler arasında olayların başladığı günden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Reyhanlı’ya 30 kilometre uzaklıkta olan Harim İlçesi’nin bir bölümü muhaliflerin diğer bir bölümü de halen Suriye ordusunun kontrolü altında ve zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
 
HEDEF İNSANİ YARDIM KAPISI OLMASINDAN MI? 
Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriyeli muhaliflerin insani yardım sevk edilen önemli kapılardan biri. Suriye’ye çimento taşıyan araçların da geçiş ve stoklama yaptığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamanın sabotaj olma ihtimali de değerlendiriliyor. Türkiye’den götürülen insani yardımlar patlamanın meydana geldiği tampon bölgedeki depolara indiriliyor, buradaki yardımlar da muhaliflerin aracılığıyla alınarak ihtiyaç sahibi Suriyelilere dağıtılıyor.
 
YOL KAPATILDI
Öte yandan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in de incelemelerini sürdürdüğü Cilvegözü Sınır Kapısı’nda giriş çıkışlar yasaklandı. Türkiye tarafından Cilvegüzü’ne 5 kilometre kala önlem alan güvenlik güçleri, araç ve yaya giriş çıkışlarına izin vermiyor.
 
AKÇAKALE'DE DE 5 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde, geçen yıl 3 Ekim’de Suriye tarafından atılan bir top mermisi sınırı aşarak Kazım Karabekir Mahallesi’nde Timuçin ailesinin yaşadığı eve isabet ederek patladı. Patlamada evin avlusunda bulunan Zeliha Timuçin ile kızları Hatice, Zeynep ve Ayşegül ile komşuları olan Gülşen Özer yaşamını yitirdi. 5 kişinin ölümünün ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, angajman kuralları çerçevesinde Suriye’ye yönelik obüs toplarıyla misilleme atışı yaptı. Yaşananların ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de Akçakale’ye gelerek incelemede bulundu. Suriye ile en uzun sınır hattına sahip olan Şanlıurfa’nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde geçen Eylül ayından bu yana sınırı aşan mermiler nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu 30 civarında kişi yaralanırken, onlarca ve işyerinde de maddi hasar meydana geldi.

DHA