"Çin, dünyanın tehditi olmayacak"

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping, "Çin'in kalkınmasının dünyaya ya da herhangi bir ülkeye tehdit olmayacağını" söyledi.

05 Aralık 2012 Çarşamba 19:23 tarihinde eklendi.

 

ÇKP Genel Sekreteri seçildikten sonra ilk kez Çin'de çalışan yabancı uzmanlarla biraraya gelen Şi Cinping, Çin'in "barışçıl kalkınma yolunu izlediğini" kaydetti.
 
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'dan ÇKP Genel Sekreterliği ve ÇKP Merkezi Askeri Komisyon yetkilerini devralan Şi Cinping, Çin'in "hegemonya ya da yayılmacı" bir politika peşinde koşmadığını ifade etti.
 
"Çin ne kadar kalkınırsa, dünyada da barışın kalkınmasına o kadar katkıda bulunur" diyen Şi, "dünyanın aynı kaderi paylaştığını ve hiçbir ülkenin diğerleri olmadan başarılı olamayacağını" belirtti.
 
Şi Cinping, Çin'in halen gelişmekte olan bir ülke olduğunun altını çizerek, elde ettiği büyük ilerlemelere rağmen karşı karşıya olduğu bir çok zorluk olduğunu dile getirdi.
 
"Çin halkının kendini diğer ülkelerden ne üstün ne de aşağı düşündüğünü" belirten Çinli yönetici, diğer ülkelerden öğrenilmesi gereken birçok konuyu öğrenmeye hazır olduklarını ifade etti.