Çin ile ABD arasında siber saldırı savaşı

Çin ile ABD arasında son günlerde karşılıklı siber saldırılar gerçekleştirildiği iddiaları sürüyor.

Çin ile ABD arasında siber saldırı savaşı
19 Şubat 2013 Salı 20:24 tarihinde eklendi.

 

Pekin yönetimi bugün, Çin ordusunun internet yoluyla siber saldırı yaptığı yönündeki iddiaların profesyonelce olmadığını ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.
 
Çin Savunma Bakanlığı Basın Ofisi tarafından bugün yapılan açıklamada, Çin ordusunun hiçbir "bilgisayar korsanlığı (hacker)" eylemine destek vermediği vurgulandı. ABD'nin internet güvenliğini korumaktan sorumlu Mandiant adlı şirketi, Çin ordusunun içindeki gizli bir birim olan "61398" adlı birliğin, dünya genelinde en az 141 kuruluştan "sistematik olarak yüzlerce terabaytlık veri" çalmış olabileceğini ve izinin sürüldüğünde söz konusu birliğin Şanghay şehrinin Pudong bölgesindeki 12 katlı bir bina olduğunu ileri sürerek, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 61398 numaralı birliğinin de aynı yerde olduğunu belirtmişti.
 
Şirket, 2004'ten bu yana veri güvenliğinin ihlal edilmesiyle ilgili raporunda, 61398’in ‘’dünyanın en yayılmacı casusluk grubu" olduğunu ve Çin ordusuyla temas halindeki hackerların, ABD'li internet sitelerine defalarca saldırdığını iddia etmişti. 60 sayfalık raporda, söz konusu siber casusluk grubunun belki binlerce üyesinin iyi derecede İngilizce ve ileri bilgisayar ağ güvenliğini bildiği, yüzlerce terabaytlık mavi kopya, iş planı, fiyatlama belgesi, kullanıcı bilgisi, elektronik posta adresi (e-mail) ve iletişim listesini çaldığını iddia etti. Çinli hacker biriminin, yüzde 87'sinin İngilizce konuşulan ülkelerdeki 20 sektörden 141 şirketi hacklediği de ileri sürüldü.
 
Çin Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında ayrıca, Çin yasalarında hacker saldırıları gibi internet güvenliğine zarar verecek her tür eylemin yasak olduğu ve Çin’in bu tür girişimlerle mücadelede her zaman ısrar ettiği ifade edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei ise gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, "ABD'nin hacker saldırıları konusunda yaptığı asılsız tahmin ve suçlamaları profesyonelce değil. Sorumsuzca yapılan bu eleştiriler, sorunun çözümüne yararlı değildir.’’ dedi.
 
ABD’Lİ ŞİRKETLER HEDEFTE
 
ABD Savunma Bakanlığı da Mandiant’ın raporundan haberdar olduklarını açıkladı. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, ABD istihbarat servisleri söz konusu saldırıları teyit etti. Gazete, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun servetiyle ilgili ses getiren haberinden sonra dört ay boyunca sistemine Çin tarafından sızıldığını duyurmuştu.
Adı geçen Çinli hacker grubun, ABD’li Coca-Cola gibi şirketlerin terabaytlık bilgilerini hacklediği, ilgi odaklarının ABD’nin resmi altyapı şirketleri olduğu kaydedildi.
 
Çinli hackerler, içine sızdıkları ağda en uzun bin764 gün, ortalama ise 356 gün kalıyor.
 
ÇİN: ABD’DEN SİBER SALDIRILAR GERÇEKLEŞTİ
 
Son günlerde Çinli hackerlerin ABD’ye siber saldırı gerçekleştirdiği haberlerine karşın Çin de kısa süre önce ABD’den 7 bin 300 siber saldırı gerçekleştirildiğini açıklamıştı.
 
Çin Ulusal İnternet Siteleri Acil Müdahale Merkezi (CNCERT) tarafından açıklanan verilere göre, esas olarak yurt dışından gelen Truva Atı (Trojan) virüsü ya da Botnet yoluyla virüs içeren kodların yayılması ve yurt dışındaki IP adreslerinin, Çin'in ana kesimindeki IP'leri kontrol altına alması yoluyla siber saldırılar gerçekleştirildi. Buna göre, ABD'deki 7 bin 370 IP'den yapılan saldırılarla Çin'in ana kesimindeki 10 bin 37 IP adresi ele geçirildi.

CİHAN