Çin, Rusya’dan 3 milyar dolara S-400 füze sistemi alacak

Çin’in Rusya’dan gelişmiş hava savunma sistemi S-400 uçak savar füze bataryaları almak için görüşmeler yürüttüğü bildirildi

Çin, Rusyadan 3 milyar dolara S-400 füze sistemi alacak
27 Kasım 2014 Perşembe 08:55 tarihinde eklendi.

Rus medyasının Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Çin bu sonbaharda değeri 3 milyar dolar olan S-400 sisteminin en az altı ünitesinin teslimatı için Rosoboronexport şirketiyle anlaşma imzaladı. Bu haberin Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’un bir hafta önce Çin’i ziyaretinin ardında gelmesi dikkat çekti. Rus Bakan, Çin ile askeri sanayi ilişkilerini derinleştirme ve daha çok donanma tatbikatı yapma konusunda anlaşmaya varmıştı.

ABD’nin artan hava gücüne karşı geliştirilen S-400 sisteminin, son teknolojiyle donatılan F-35 savaş uçağını vurma ve balistik füzeleri düşürme kapasitesine sahip olduğu iddia ediliyor. Sistem, 400 kilometre alan ve 30 kilometre yükseklikteki düşman hava unsurlarına karşı hava savunması sağlıyor. Tek bir S-400 bataryasının, eş zamanlı olarak 72 füze ile 36 hedefe kadar angaje olabildiği belirtildi.

Rus medyası, S-300’ün gelişmiş hali olan S-400 sistemine, Rusya’nın ilk silah müşterisi olan Hindistan, Cezayir, Vietnam ve Çin’in ilgi gösterdiğini yazdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Merkezi Enstitüsü’ne göre, Rusya yılık silah ihracatının yüzde 60’ından fazlasını bu ülkelere yapıyor.

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın 2010 yılında İran’a satmayı planladığı 800 milyon dolarlık 5 adet S-300 savunma sistemi anlaşmasını iptal etmesi için Moskova yönetimine baskı yapmıştı. Benzer bir durum da geçen yıl Beşşar Esed yönetimindeki Suriye’ye uygulanan yaptırımlar nedeniyle yaşanmıştı. 


CİHAN