Çin’de enflasyon 5 yılın en düşüşünde

Çin’de eylül ayındaki enflasyonun geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,6 gerçekleşerek, yaklaşık son 5 yılın en düşüğüne geriledi.

Çinde enflasyon 5 yılın en düşüşünde
15 Ekim 2014 Çarşamba 12:42 tarihinde eklendi.

Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen bu değer, ülkedeki talebin zayıf olduğu sinyalini de verdi. Çin’deki Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), hükümetin yüzde 3,5’lük yılsonu hedefinin altında seyrediyor. TÜFE’nin ilk dokuz aydaki oranı da yüzde 2,1 olmuştu. Eylül ayındaki aylık bazda ise enflasyonun artışı yüzde 0,5 oldu.

Enflasyonun Eylül ayında yüzde 1,4 ile yüzde 2,1 aralığında olacağı tahmin ediliyordu. Çin Merkez Bankası Zhou Başkanı Xiaochuan da enflasyonun bu ay 'yavaş kalacağı'nı söylemişti. Çin Milli İstatistik Bürosu'nun (NBS) bugün açıkladığı verilere göre, Ağustos ayında yüzde 2 gerçekleşen Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 1,8 düştü. Uzmanlara göre Çin’deki ÜFE enflasyonu, 1997-1999 Asya krizindeki dönemi yansıtıyor. Çin’de Pazartesi günü de ihracat rakamları açıklandı. Ülkenin ihracatı 19 aydaki en büyük artışı yaşamış ve geçen yıla oranla yüzde 15,3 yükselerek 213,7 milyar dolara ulaşmıştı.

NBS, gelecek hafta da üçer aylık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH-GDP) verileri açıklayacak.


CİHAN