Çin’de seller: 120 ölü, 112 kayıp

Çin'de son bir haftadır yaşanan sağanak yağışlar ve seller sonucu en az 120 kişinin öldüğü, 112 kişinin de kayıp olduğu açıklandı.

Çinde seller: 120 ölü, 112 kayıp
20 Ağustos 2013 Salı 13:41 tarihinde eklendi.

Çin medyasında yer alan haberlerde, özellikle ülkenin kuzeydoğusundaki Heilongjiang, Jilin, Liaoning ve güney kesimindeki Guangdong eyaletlerini günlerdir etkileyen sağanak yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymaları sonucu 840 bini aşkın kişinin tahliye edildiği bildirildi. Ülke genelinde yaşanan şiddetli yağışlar sonucu ayrıca 41 barajdaki su seviyesinin uyarı seviyesinin üzerine çıktığı vurgulanırken, yaşanan yağışlardan ötürü 8 milyon kişinin olumsuz etkilendiği aktarıldı.

ÜLKENİN GÜNEYİNİ UTOR TAYFUNU VURDU

Ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde yaşanan Utor tayfunu sebebiyle 20 kişi hayatını kaybederken, 7 kişinin de halen kayıp olduğu belirtildi. Guangdong eyaleti dışında yağışların şiddetli yaşandığı Hunan eyaletinde 9 kişi ve Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde ise 6 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Yaşanan Utor tayfunundan dolayı Guangdong eyaletinde yer alan 18 şehirde 19 bin evin yıkıldığı ve 7 bin evin ise ağır hasar gördüğü kaydedildi. Utor tayfununun Guangdong eyaletinde sebep olduğu ekonomik kaybın yaklaşık 800 milyon dolar olduğu duyuruldu.

ÇİN’İN KUZEYDOĞUSUNDA NEHİRLER TAŞTI

Çin’in kuzeydoğundaki üç farklı eyalette (Heilongjiang, Jilin, Liaoning) 14 Temmuz’dan itibaren etkili olan yağışlar sonucu 85 kişi can verirken, 105 kişiden ise halen haber alınamıyor. Özellikle Liaoning eyaleti fırtınanın etkisinde kalırken, Fushun şehrindeki nehirler de taştı. Fushun'da demir yolu hattı ve ana kara yolu kullanılamaz hale geldi.

Xinhua haber ajansı, ülkenin kuzeyinde "on yıllardır en şiddetli sellere tanık olunduğunu" yazdı. Devlet ajansı ayrıca, bölgede 60 bin evin yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğünü yazarken, 360 bin kişinin bölgeden acil tahliye edildiğini abonelerine duyurdu.

Yaşanan şiddetli yağışların üç eyalette oluşturduğu ekonomik kaybın 2,6 milyar dolar civarında olduğu ifade edildi.

ÇİN’DE GEÇTİĞİMİZ AY SON 140 YILIN EN SICAK GÜNLERİ YAŞANMIŞTI

Çin’de ülke genelindeki 11 eyalet ve şehirde yaşanan kuraklık sebebiyle 27,11 milyon kişinin olumsuz etkilenmişti. Ülkede 5 milyon kişi içme suyu sıkıntısı çekerken, doğrudan ekonomik kayıp ise 12,21 milyar yuanı (yaklaşık 2 milyar ABD doları) aşmıştı. Özellikle son 140 yılın en sıcak günlerini yaşayan Şanghay ve Hangzhou şehirlerinde 10’dan fazla kişi güneş çarpması sonucu hayatını kaybetmiş ve ülkede ikinci dereceden olağanüstü hal ilan edilmişti.


CİHAN