Çin'den Apple'ı üzecek karar

Google, 12.5 milyar dolarlık Motorola Mobility Holdings’i satın alımını Çinli yetkililerin onayladığını belirtti. Satın alımın önündeki son engelin de ortadan kalkmasıyla, patent zengini olan Google, artık kendi akıllı telefonlarını da üretebilecek.

Çinden Appleı üzecek karar
21 Mayıs 2012 Pazartesi 14:41 tarihinde eklendi, 1.045 kez okundu.

Google, Motorola’yı satın alma planlarını geçtiğimiz yıl açıklamış ve patent zengini şirket için bugüne kadar herhangi bir satın alım için sunduğu en büyük rakamı vermişti. Birçok akıllı telefon üreticisiyle Android işletim sistemi sayesine ortaklığı bulunan Google, artık kendi üretim hattına sahip olacak.

 
ABD ve Avrupalı düzenleyici kurumlar, satın alım işlemini Subat ayında onaylamıştı. Google, 2010 yılında arama motoru piyasasından kavgalı olarak çekildiği Çin’in son anda anlaşmayı suya düşürmesinden çekiniyordu.
 
Google yetkilisi Niki Fenwick, Çinlilerin satın alımı onayladıklarını belirterek, “Motorola için yaptığımız teklifte değişen bir şey yok, artık anlaşmayı resmen sonladırmak istiyoruz” dedi.
 
Motorola yetkilisi Jennifer Weyrauch-Erickson ise “Satın alımın tüm taraflar tarafından onaylanmasından memnunuz ve gelecek hafta içinde tüm işlemlerin tamamlanmasını umuyoruz” dedi.
 
PATENT ZENGİNİ OLDU
Akıllı telefonlarda en çok kullanılan işletim sistemine sahip olan Google, Motorola’yı satın alarak 17 bin patent ve 7 bin 500 patent başvurusuna sahip oldu. Apple ile rekabetinde önemli bir güç elde eden Google, iPhone üreticisinin patent ihlali suçlamalarına karşı da kendisini güvenceye almış olacak.
 
Çinliler ile yapılan anlaşma hakkında bilgisi olan bir kaynak, anlaşmanın ana şartının, Android işletim sisteminin bedava olmaya devam etmesi beş yıl boyunca açık kaynaklı olarak kalması olarak belirtti.
 
Açık kaynaklı yazılımlar, kaynak koduna erişilebilen yazılımlar anlamına geliyor. Kullanıcılar, açık kaynak lisansı aldıkları sürece yazılımı elde edip geliştirebiliyor, dağıtımını yapabiliyor.

NTV