Çin’den IŞİD’le mücadele açıklaması

Çin, ABD önderliğindeki ülkelerin IŞİD’le mücadele konusunda, sorunun temelden kalıcı şekilde çözülmesi gerektiğini açıkladı

Çinden IŞİDle mücadele açıklaması
09 Ekim 2014 Perşembe 14:19 tarihinde eklendi, 5.516 kez okundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları cevaplarken, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan), Batı medyasının, Çin’in, ABD ve müttefiki Avrupalı devletlerin IŞİD’le mücadelesine katılması gerektiğini yazdığı; öte yandan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması isteği ile hava harekâtının yetersiz olduğu ve kara harekâtının da gerektiği konusunda Çin’in ne düşündüğü sorusunu yanıtladı.

‘’Biz her zaman terörle mücadele ve her türlü teröre darbe indirilmesi için uluslararası işbirliğini destekliyoruz.’’ diyen Hong, ‘’Aynı zamanda biz ilgili operasyon sürecinde Birleşmiş Milletler tüzüğüne ve uluslararası ilişkilerdeki temel prensiplere saygı gösterilmesi gerektiğini savunuyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Söz konusu problemin temelden kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Hong, ‘’Bu bizim baştan beri olan tutumumuzdur.’’ diye konuştu.

ÇİN MEDYASI: ÇİN, IŞİD MİLİTANLARIYLA MÜCADELEDE ASKER GÖNDERMEMESİ GEREKİR

Öte yandan Çin medyası, Pekin’in, ABD ve müttefiklerinin IŞİD ile mücadeleye ‘’dev petrol talebi’’ nedeniyle katılması gerektiği konusunda, Çin’in ilgili ülkelerden Ortadoğu’da daha az çıkarı bulunduğunu yazdı.
Çin’in, Ortadoğu’da politik, ekonomik ve kültürel alanlarda Batı ülkelerinin çıkarlarından daha az çıkarı olduğuna dikkat çeken Çin medyası, Pekin’in IŞİD’le mücadele eden ülkelere katılmaması gerektiği, sadece bu ülkelere IŞİD’le mücadelede siyasi destek, lojistik ve hatta istihbarat desteği sunabileceğini yazdı. ‘’Ancak Çin, silahlı kuvvetlerini IŞİD militanlarıyla mücadeleye göndermemesi gerekir’’ vurgusu yapıldı.


CİHAN