Çin'den klor gazı açıklaması

Pekin yönetimi, Suriye'de kullanılan klor gazının Çinli silah üreticisi Norinco tarafından imal edildiği iddiasını soruşturduğunu açıkladı.

Çinden klor gazı açıklaması
24 Nisan 2014 Perşembe 10:00 tarihinde eklendi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, muhalifler tarafından yayımlanan bir video kaydına dayalı iddiayı reddetmedi. Durumu en kısa zamanda açıklığa kavuşturacaklarını belirten Qin, "Büyük bir dikkatle konuya eğilerek durumu anlamak için ilgili kurumlardan bilgi talep ettik" dedi. 
 
Qing Gang ayrıca, kimyasal silahlara ilişkin uluslararası yükümlülüklerine sıkıca bağlı kaldıklarını, bu silahların geliştirilmesi, depolanması ve kullanımına karşı olduklarını kaydetti. 
 
Suriyeli muhalifler tarafından internete yüklenen bir videoda, yarı patlamış bir klor gazı varilinde yer alan NORINCO yazısı, söz konusu gazın Çin menşeli olduğu iddialarına yol açtı. 
 
Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'ne (OPCW) verdiği liste uyarınca, Suriye hükümetinin elindeki tüm kimyasal silah stokunu bu hafta sonuna kadar teslim ya da imha etmesi gerekiyor. Endüstriyel kullanımı da bulunan klor gazı ise, OPCW'ye verilen imha listesinde bulunmuyor.