Çin'e Türkiye'den taş yağıyor

Yatırımdan turizme kadar pek çok alanda sınıfta kalan Türk-Çin ilişkilerinin imdadına “taş” yetişti.

Çine Türkiyeden taş yağıyor
07 Mart 2013 Perşembe 15:24 tarihinde eklendi.

 

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin dört bir köşesinden Çin’e adeta taş yağıyor. Bu bölgelerde 100 bine yakın işçi gece gündüz ter döküyor. Başta mermer olmak üzere blok halinde çıkarılan taşlar, Çin’in yolunu tutuyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketler ise, Çin’e toplam ihracatın üçte birini yaparak, yatırım ve turizm pastasından cüzi pay alan Türkiye’nin gururu oldu. 
 
BURDUR VALİSİ: DAĞLARDA 10 BİN İŞÇİ VAR
 
Çin’in ithalat kapısı konumunda bulunan Xiamen kentini ziyaret eden Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Çin’in ihracatçılar için çok önemli bir pazar olduğuna işaret etti. Vali Yılmaz, dağlarda 10 bine yakın insan çalıştığını söyleyerek, “Bu mermeri taşıyorsunuz. Nakliyeciler kazanıyor, işçiler kazanıyor. Belediyelerden iş anonsu yapılıyor. Birçok firma işçi bulmakta zorlanıyor” dedi. 
 
EV, ARSA FİYATLARI ARTTI
 
Xiamen’de katıldığı uluslararası taş fuarında DHA muhabirine konuşan Burdur Valisi, ilde ev fiyatlarının artmaya başladığını, marka ve marketlerin birbiri ardına kentte yerini aldığını söyledi. Mermere dayalı yan sanayiye dikkat çeken Vali Yılmaz, “Burdur’da inanılmaz bir gelişim var. Yan sanayi gelişiyor, boyacısı gelişiyor, elektronikçisi gelişiyor. Bu bir zenginliktir” diye konuştu. 
 
ÇİNLİLER EV TUTUP YERLEŞİYOR
 
Vali Yılmaz, Çin’le ticaret ilişkilerinin giderek sıkılaştığını da dile getirdi. Yüzden fazla Çinlinin Burdur’da ev tutup, kaldığını belirten Nurettin Yılmaz, tahminlere göre ilde 100 senelik doğal taş rezervi bulunduğunu ve ihracatın yılda yüzde 10-15 büyüdüğüne işaret etti. 
 
TURİZM VE YATIRIMDA SINIFTA KALDIK 
 
Türkiye, Çin’in son yıllarda hızla büyüyen yurtdışı yatırım ve turizm pastasından pay alamadı. Geçen yıl sayıları 80 milyonu aşan Çinli turistlerin yalnızca 100 bini Türkiye’yi adres seçti. Özellikle lüks alışveriş tutkusuyla öne çıkan Çinli turistler, sadece geçen ay Avrupa’ya 4 milyar dolar bıraktı. Öte yandan, Türkiye, yine yılda 100 milyar dolarlık yurtdışı yatırıma koşan Çin sermayesinden ancak milyon dolarlar ölçeğinde pay alabildi. 
 
ÇİN’E İHRACATI ONLAR KURTARDI
 
Türkiye aleyhine önemli bir açığın göze çarptığı ticaret ilişkilerinde ise doğal taş sektörü kritik rol oynuyor. Çin’e yapılan ihracatta mermer ürünlerinin en önemli grubu oluşturduğunu belirten Türkiye’nin Pekin Ticaret Müşaviri Serah Kekeç, sektörün ihracat hacminin geçen yıl 800 milyon dolara yakın olduğunu söyledi. Çin’de yeni değişen liderliğin yaptığı kentleşme vurgusunu hatırlatan Kekeç, sektörün önünde uzun dönemli büyüme potansiyeli bulunduğunun da altını çizdi. 

DHA