Ciner'e reklamcı ortak

Ünlü reklamcı Yiğit Şardan, Turgay Ciner'in sahibi olduğu UCZ mağazalarına ortak oldu.

Cinere reklamcı ortak
22 Ağustos 2012 Çarşamba 11:39 tarihinde eklendi, 1.236 kez okundu.

 

Ünlü reklamcı Yiğit Şardan, Turgay Ciner’in sahibi olduğu UCZ mağazalarına ortak oldu. Vatan yazarı Ufuk Şanlı’nın haberine göre, 4 ayda 230 mağazaya ulaşan UCZ, 2013 sonunda Türkiye’nin 3 büyük zinciri olmayı hedefliyor.
 
Yiğit Şardan da UCZ'cu oldu
 
Park Holding’in patronu Turgay Ciner ve Fatih Saraç tarafından kurulan UCZ 4 ay gibi kısa sürede 230 mağazalık büyük bir zincire dönüştü. 2013 sonunda 2 bin mağazaya ulaşması öngörülen UCZ’un ortakları arasına ünlü reklamcı Yiğit Şardan da katıldı.
 
İşadamı Turgay Ciner, Türkiye’nin maden imparatoru olarak bilinir. Son yıllarda medya ve spor alanındaki yatırımlarıyla dikkat çeken ünlü işadamı başarı halkasına şimdi de perakende sektörünü eklemek istiyor. BİM, A-101, Migros, Tansaş, Şok gibi dev zincirlerin yer aldığı perakende arenasına UCZ Mağazaları ile adım atan Ciner, çok farklı bir mağaza ve satış stratejisiyle rakiplerinden pay almaya çalışıyor.
 
Ayda 110 mağaza açacak
 
UCZ, tahmin edeceğiniz üzere ‘ucuz’ sözcüğünün kısaltması. Şirketin isim babası BİM ve A-101 mağazalarının kuruluşunda aktif rol üstlenen Mehmet Fatih Saraç. Turgay Ciner ile kişisel dostluğu bulunan Saraç, işin operasyonel tarafını yöneten kişi. Edindiğimiz bilgilere göre şirketin kuruluş öyküsü de oldukça ilginç. 2 sene önce bir dost sohbetinde Turgay Ciner, perakende sektörüne girmek istediğini söyleyerek, Fatih Saraç’a “Bende para var, sende de tecrübe. Birlikte perakende sektöründe iş yapalım mı?” demiş. Bunun üzerine çalışmalar başlamış ve iki sene süren fizibilite çalışmalarının ardından Nisan 2012’de şirket ilk mağazasını İstanbul’da açmış.
 
Faaliyetlerine Nisan’da başlayan UCZ, aradan geçen 4 ayda 230 mağazaya ulaşarak sektöre inanılmaz bir giriş yaptı. UCZ yönetimi önümüzdeki 1.5 yıl içinde toplam mağaza sayısını 2 bine çıkarmayı hedefliyor. Bu da her ay ortalama 110 yeni mağaza açılması anlamına geliyor. UCZ mağazalarını gezdiğinizde bunun imkânsız bir hedef olmadığını rahatlıkla görüyorsunuz. Ortalama 50 metrekare büyüklüğündeki mağazalar mahalle arasındaki bakkallarla hemen hemen aynı alana sahip. Aradaki en büyük fark bu mağazalarda sadece temel ihtiyaç maddelerinin satılması. Tabi bir de bu malların fiyatlarının bakkallara göre en az yüzde 30 daha ucuz olması... 
 
UCZ mağazalarını rakiplerinden farklı kılan bir diğer özelliği de genelde sokak aralarında konumlanması. Kendisine hedef kitle olarak alım gücü daha zayıf olan kesimleri seçen UCZ konsept olarak da çok farklı bir yapıya sahip. Örneğin mağazaların mesai düzenleri çalışan insanların da ihtiyaçları düşünülerek planlanmış. Sabah 07.00’de açılan kapılar akşam 22.00’ye kadar kapanmıyor. Böylece işe giden ve işten dönen müşterilerle doğrudan temas kuruluyor.
 
Sadece temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı mağazalara yakın dönemde gazete stantları da koyulacak. 2 bin mağazaya ulaşacak bir zincirde her gün düzenli gazete satılması basın sektörünün yaşadığı tiraj kayıplarını azaltabilir. 
 
Şirkete yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre şirket Anadolu’ya yayılmayacak. Hâlihazırda faaliyet gösteren 230 mağazanın tamamını İstanbul’a açan UCZ yönetimi yakın dönemde açılacak yeni birimlerin yine çok önemli bir bölümünü (yüzde 80) megapolde konumlandıracak. Diğer mağazalar ise Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler de açılacak... 
 
Yiğit Şardan ortak oldu
 
Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan bilgilere göre UCZ Mağazacılık Nisan ayında kuruldu. 1 milyon lira sermaye ile kurulan şirketin çoğunluk hisselerini Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Holding, UCZ’un yüzde 90’ını elinde bulundururken geriye kalan yüzde 10’luk hisse ise Mehmet Fatih Saraç’ın elindeydi. Dört kişilik yönetim kurulunda ise şu isimler görev yapıyordu: Nedim Şener, Mehmet Fatih Saraç, Doğan Pençe, Orhan Yüksel
 
28 Haziran’da yapılan olağanüstü genel kurul sonrasında şirketin sermayesi 3 milyon liraya çıkarken, ilginç bir isim şirkete ortak oldu: Yiğit Şardan.
 
Reklam sektörünün önemli isimlerinden Yiğit Şardan, UCZ mağazalarına yüzde 10 ortak olarak perakende sektörünün bu yeni oyuncusuna duyulan güveni de pekiştirdi. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını BİM ve A-101 gibi sektörün dev markalarının kuruluşunda aktif roller üstlenen ve perakende sektörünü çok iyi bilen biri isim olan Fatih Saraç üstlenmiş durumda. Saraç’ın sadece yüzde 10 hisse ile başkanlık görevini üstlenmesi de tarafların birbirilerine duydukları güvenin en önemli göstergesi olsa gerek... 
 
Devler arenasında Park Grubu’nun neler yapacağını ise bize zaman gösterecek...