Çin'in ilk uçak gemisi

13 yıl önce Ukrayna'dan alınan bir geminin uçak gemisine dönüştürme çalışmaları bitmek üzere.

Çinin ilk uçak gemisi
12 Temmuz 2011 Salı 16:59 tarihinde eklendi, 2.347 kez okundu.

 

Çin'in ilk uçak gemisinin, en geç bu yılın sonunda test edileceği belirtildi.
 
China Daily'nin haberine göre, Çin'in ilk uçak gemisi Ukrayna'dan 1998 yılında satın alınan Varyag gemisi olacak ve temelde eğitim amacıyla kullanılacak.  Askeri gözlemciler, uçak gemisinin Çin donanmasında aktif olarak görev yapmasını bekliyor.
 
Haberde, uçak gemisinin test çalışmalarına, Temmuz sonunda veya Ağustos'un ilk günlerinde ya da en geç yıl sonunda başlanacağı kaydedildi. Varyag'ın ilk görev tarihi ve görev yeri hakkında bilgi verilmedi.
 
 
"FİLOMUZ YETERSİZDİ"
Çin'in Genelkurmay Başkanı Çın Bingdı, Çin'in çok sayıda küçük gemisi olduğunu belirterek, "Mevcut filo, Çin gibi bir ülkenin statüsüyle orantılı değildi" dedi.
 
Ulusal basında yer alan haberlere göre Çın, yabancı basının bu konuda çok sayıda haber yaptığını ve söylenecek pek bir şey kalmadığını kaydetti.
 
"ABD dostlarımız, Ukrayna'dan Varyag adlı eski bir uçak gemisi aldığımızı biliyor" diyen Çın, Çin'in büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak, çok sayıda gemileri bulunduğunu, ancak bunların küçük gemiler olduğunu kaydetti. "Mevcut filo, Çin gibi bir ülkenin statüsüyle orantılı değil" ifadesini kullanan Genelkurmay Başkanı Çın, ABD'nin 11 uçak gemisine sahip olmasının bu ülkeyi "gerçek bir dünya gücü" yaptığını söyledi.
 
Çın, Çin'in askeri teknolojisinin ABD'nin 20-30 yıl evvel kullandığı teknolojiye benzediğini belirterek, Çin'in kaç uçak gemisi yapmayı planladığı hususunda bilgi vermedi.
 
Çin'in halen inşa ettiği Varyag, 67500 tonluk ağırlığıyla Japonya'da bulunan ABD uçak gemisi George Washington'dan oldukça küçük. Ancak Varyag hizmete girdiğinde Çin'i, 50 bin tondan büyük operasyonel uçak gemisi sahibi olarak ABD, Fransa ve Rusya'dan sonra dördüncü ülke yapacak.
 
BÖLGEDE HUZURSUZLUK
Çin'in başta Japonya olmak üzere, Vietnam ve Filipinler gibi birçok ülkeyle deniz anlaşmazlığı bulunuyor.
 
Varyag'ın nereyi üs olarak kullanacağı ve ne zaman operasyonel olacağı hususunda kesin bilgi bulunmuyor, ancak Varyag'ın hizmete girmesinin ardından pilot ve güverte personelinin eğitiminde kullanılması bekleniyor.
 
Geminin J-15 savai uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.
 
KUMARHANE YAPILACAK DİYE ALINMIŞTI
Yapımı 1980'li yıllarda başlayan Varyag'ın inşası Sovyetler Birliği zamanında tamamlanmış ve Rusya ile Ukrayna arasındaki bir anlaşmayla Ukrayna'ya devredilmişti.
 
Ukrayna daha sonra Varyag'ı Çin ordusu ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Makau şirketine kumarhane ve yüzen eğlence merkezi yapılmak üzere dümensiz ve motorsuz satmıştı. Türkiye ise Çin'in Türkiye'ye turist göndermesi şartıyla Varyag'ın boğazlardan geçişine izin vermişti.
 
Dünyanın en büyük ordusuna sahip Çin, askeri programını genelde gizli tutuyor. Çin, BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyelerden uçak gemisine son sahip olan ülke olarak dikkati çekiyor.
 
Varyag alınmadan önce Çin, üzerinde çalışmak üzere üç uçak gemisi almış, bunlardan ikisi Rusya'dan alınan, faaliyetine son verilmiş Minsk ve Kiev gemileriydi. Bu gemiler daha sonra temasal parka çevrildi.