Çinliler zehir soluyor

Başkent Pekin başta olmak üzere Çin’in bazı şehirlerde oluşan hava kirliliği hat safhaya ulaşırken, kirliliğin sağlık için tehlikeli boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Çinliler zehir soluyor
29 Ocak 2013 Salı 14:59 tarihinde eklendi.

 

Çin’in başkenti Pekin başta olmak üzere bazı şehirlerde hava kirliliğinin hat safhaya ulaşması halkın maske takmasına ve dışarı çıkamamasına neden oldu. 
 
Pekin’de metrekareye düşen sağlığa zararlı partikül oranının (PM 2.5) hafta sonu 500’ün üzerine çıkması ve bu civarda seyretmesi halkı endişelendiriyor. Geçtiğimiz günlerde ise bu oran 900’e çıkmıştı. Çin’in büyük şehirlerinde de hava kirliliği sağlığı tehdit eder hale gelmiş durumda.
 
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre kabul edilebilir PM 2.5 oranı seviyesi 20. Özellikle birkaç gündür Pekin’deki hava kirliliğinin DSÖ’ye göre, "riskli" olarak değerlendirdiği seviyenin çok üzerine çıması tepki çekti. Halkın zorda kalmadıkça dışarıya çıkmaması tavsiye edildi.
 
Halk, "Hava kirliliği çok berbat. Bu halkın sağlığı için çok kötü. Yetkililer buna çözüm bulmalı." şeklinde tepkilerini dile getiriyor. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan halk, hava kirliliğinden dolayı maske taktıklarını söyledi. 
 
Yetkililer, Çin’in hemen her şehrinde partiküllerden kaynaklanan kirlilik anlamına gelen, ince partikül (PM 2.5) gözetleme sistemini kuracakları sözünü vermişti. PM 2.5, büyük partiküllere oranla akciğerlere daha derinlemesine nüfuz ediyor ve solunum yollarında tahrişe ve enfeksiyonlara sebep olabiliyor.
 
Ayrıca kirliliğe neden olan araçların yollardan men edilmesi ve benzin ve dizel kalitesinin arttırılması da verilen diğer sözler arasında.
 
Öte yandan Pekin ve diğer bazı şehirlerde soğuğun da etkisiyle oluşan yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 100 metreye indi. Sosyal medyada da büyük tepki gören kirlilik için, 5 milyon aracın bulunduğu Pekin’de trafiğe çıkan araç sayısının azaltılması ve kömürle çalışan elektrik santrallerinin kapatılması çağrısı yapıldı.

CİHAN