"Cinsiyet eşitliği doğal bir hak"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ''Cinsiyet eşitliği bir zorunluluk değil, doğal bir haktır. Eşit fırsatlar sunan bir işyeri oluşturmak, sektörde liderlik açısından bakıldığında şirketler için de önemlidir'' dedi.

Cinsiyet eşitliği doğal bir hak
06 Mart 2012 Salı 21:02 tarihinde eklendi, 1.083 kez okundu.

Güler Sabancı, New York SUNY Global Center'da BM tarafından düzenlenen ''İş Dünyasında Sürdürülebilirlik İçin Cinsiyet Eşitliği'' Konferansının açılış konuşmasını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ''BM Kadın'' (UN Women) Biriminin Başkanı Michelle Bachelet ile yaptı. 
    
Toplantıya Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da katıldı. 
     
-BM Genel Sekreteri Ban- 
    
Genel Sekreteri Ban Ki-mun konuşmasında, New York'ta 9 Mart'a kadar süren BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları nedeniyle dünyanın pek çok yerinden kadın liderlerle bir araya gelmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. 
    
Kadının güçlendirilmesi konusunun, haziran ayında Brezilya'da düzenlenecek ''Rio+20'' Sürdürülebilirlik Konferansında da ele alınacağını ve hem kadının güçlendirilmesine hem de sürdürülebilir kalkınmaya büyük öncelik verdiğini anlatan Ban, BM içinde cinsiyet eşitliğine büyük önem verdiğini ve göreve gelmesinin ardından geçen dönemde BM'de üst düzey pozisyonlara daha çok kadın personel seçtiğini anlattı. 
    
Ban, bu kapsamda özel sektörün çok önemli olduğunu ve özel sektörün katılımı olmadan ve kadının güçlendirilmesini sağlamadan ne şirket bazında ne ülke bazında ne de küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmanın mümkün olmadığını belirterek ''Kadını Güçlendirme İlkelerine'' imza atan şirketleri tebrik etti. 
     
-BM Kadın'ın Başkanı Bachelet- 
    

BM Kadın'ın (UN Women) Başkanı, Şili'nin eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet de konuşmasında, kadın sorunlarına ve cinsiyet eşitliği meselelerine toplumlarda erkeklerden çok kadınlar tarafından sahip çıkıldığını belirtti ve gülümseyerek ''Umarız bir gün bu durum değişecektir'' diye konuştu. 
    
Toplumlarda cinsiyet eşitliğini sağlamanın çok önemli olduğunu kaydeden Bachelet, bu durumun iş dünyası için de geçerli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 
    
''Bir gerçeğin altını çizmek istiyorum; cinsiyet eşitliğini daha çok sağlayan ülkeler ve şirketler, diğerlerine göre daha fazla büyüme ve daha yüksek performans sergiliyorlar. Ayrıca bu şekilde büyüme de daha kapsayıcı oluyor ve hepimiz bu büyümeden yararlanıyoruz.'' 
     
-Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı- 
    
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da konuşmasında, toplantıya katılmaktan büyük onur duyduğunu belirtti. 
    
Tüm hayatı boyunca cinsiyet eşitliği konusuyla ilgilendiğini belirten Sabancı, ''Erkeklerin çoğunlukta olduğu, ancak ileri görüşlü bir ailede büyüdüm. Önce eğitimim, ardından meslek hayatım boyunca ailemin desteğini hep arkamda hissettim'' dedi. 
    
''Cinsiyet eşitliği konusunda Sabancı Holding daima zamanının ötesinde olmuş ve tüm ülkenin menfaati için öncülük etmiştir'' diye konuşan Güler Sabancı, bu durumun kendisini hep yüreklendirdiğini ancak bunun, Türkiye'ye ait genel durumu yansıtmadığının da her zaman bilincinde olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: 
    
''Bu nedenle omuzlarımda sürekli ilave bir sorumluluk hissettim. Sabancı'nın Türkiye'de cinsiyet eşitliği hareketi için ön saflarda yer almasının nedeni de bu. Bu uğurda kendimiz için değil, tüm ülkenin menfaati için öncülük ediyoruz. Sabancı olarak, kadın yöneticilerin oranını, 2006-2011 yılları arasında yüzde 23'ten yüzde 28'e yükselttik. Çalışanlarımızın yüzde 34'ünü kadınlar oluşturuyor. Bu oran, sigorta şirketimiz AvivaSA'da yüzde 64, Türkiye'nin lider bankalarından biri olan Akbank'ta ise yüzde 51. Bu rakamlar Türkiye'deki kadın çalışma oranlarından oldukça yüksek. Tüm Türkiye'de kadınlar, diğer ülkelerde de olduğu gibi, hizmet sektöründe göreceli olarak daha yüksek oranda istihdam edildi. Ancak çimento veya otomobil üretimi gibi daha geleneksel sektörlerde de Sabancı Topluluğu için ciddi ilerlemeler gözlemliyorum. Elbette bu, sürekli ilerleme gerektiren bir yolculuk.'' 
    
Sabancı Holding'in BM'nin Kadını Güçlendirme İlkeleri'nin altına imzasını atarak işyerinde cinsiyet eşitliği çabalarına bağlılığını ortaya koyduğunu vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: 
    
''Bu ilkeler, kadınların güçlendirilmesi konusunun temellerinde yatıyor. Bu ilkelerin gerçekleşmesi için de, şirketlerin lider takımlarının onları tam olarak anlaması ve onlara inanmaları gerekiyor. Liderlik ekibiyle yaptığımız son toplantımızda, kendilerinden bu ilkeleri gerçekleştirmek için plan belirlemelerini ve bunları altı ay içinde bana bildirmelerini istedim. Yönetici arkadaşlarım, bunu içselleştirdi ve konuyla ilgili çalışmalara başladılar. Bu çalışmalar bittiğinde, hepimiz yeniden bir araya geleceğiz ve teker teker her lider, kendi planlarını açıklayacak.'' 
     
-''Kadınlar Kritik Liderlik Becerilerine Sahip''- 
    
İşyerinde daha fazla kadın istihdam etmenin, daha makul bir ortam oluşmasını sağladığını belirten Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: 
    
''Kadınlar yetenek havuzunun yarısını oluşturuyor ve yapılan araştırmalar, kadınların kritik liderlik becerilerine sahip olduklarını gösteriyor. Kadınlar ve erkekler için kabiliyet ve başarıya dayalı eşit fırsatların sağlanmasıyla şirketler, bu yetenek havuzunun sunduğu en geniş potansiyelden faydalanabilir. Dolaylı olarak işyerindeki bu çeşitlilik, şirketlerin inovasyon açısından da büyümesini tetikleyecek. İş dünyasında sürdürülebilirliğe de ancak inovasyon yoluyla ulaşılabilir. Sonuç olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliği, şirketlerin rekabet becerileri ve mali performansını iyileştirecektir. Bu nedenle cinsiyet eşitliği bir zorunluluk değil, doğal bir haktır. Eşit fırsatlar sunan bir işyeri oluşturmak, sektörde liderlik açısından bakıldığında da şirketler için önemlidir.''