Çipli kimlikler AB sınırlarını kaldıracak

Türk vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerinde de nüfus cüzdanı yerine geçecek çipli kimlik kartlarını kullanarak elektronik ortamda işlem yapabilecek.

Çipli kimlikler AB sınırlarını kaldıracak
29 Haziran 2012 Cuma 11:33 tarihinde eklendi, 1.110 kez okundu.

 

Türkiye'den TÜBİTAK'ın ortağı olduğu projeyle Türk vatandaşları, herhangi bir Avrupa ülkesinde çipli kimlik kartını kullanarak Türkiye'deki ilgili kurumdan doğrulanabilir bilgi transferi sağlayabilecek, elektronik portalları kullanabilecek ve tüm hizmetlerden yararlanabilecek. 
     
İş başvurularında akademik bilgilerin doğrulanmasına olanak sağlayan uygulama da geliştirilecek. 
     
Sistemin Avrupa'daki vatandaşlar ve Türkiye'deki kamu ve özel sektör firmaları için iş gücü, zaman ve para kaybını büyük ölçüde engelleyeceği belirtiliyor. 
   
 TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi'nin (BİLGEM) e-kimlik Proje Yöneticisi Oktay Adalıer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın ortakları arasında yer aldığı ''STORK 2.0 Projesi''yle elektronik kimliklerle sınırlar ötesi servislere güvenli ve kolay erişimin sağlanacağını söyledi. 
     
Adalıer, TÜBİTAK BİLGEM'in projede yer almasıyla, Türk vatandaşlarının elektronik kimlikleriyle AB ülkelerindeki elektronik uygulamaları ve elektronik portalları kullanabileceğini ve orada verilen hizmetlerden yararlanabileceğini ifade etti. 
     
-e-kimlikte tek bir saha oluşturulacak- 
     
STORK 2.0 Projesi'nin Avrupa için tek bir elektronik kimlik tanımlama ve doğrulama sahası oluşturarak, elektronik kimliğin daha fazla kullanılmasını hedeflediğini dile getiren Adalıer, böylece ülkeler arası evrak, yazışma ve güvenli bilgi alışverişi gerektiren ve aylar alan işlemlerin, bir aracıya ihtiyaç olmaksızın, beklemeden sistem üzerinden kolaylıkla halledilebileceğini söyledi. 
     
Adalıer, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: 
   
 ''Bir Türk vatandaşı, bulunduğu ülkede gerektiğinde kimlik kartını kullanarak Türkiye'deki ilgili kurumdan doğrulanabilir bilgi transferi sağlayabilecek. 
     
Avrupa'da çalışan ve yaşayan vatandaş sayımız göz önüne alındığında, STORK 2.0 Projesi'yle hem vatandaşlarımız hem de ülkemizdeki kamu ve özel sektör firmaları için iş gücü, zaman ve para kaybı büyük ölçüde engellenecek. Örneğin, yapacağımız pilot uygulama ile Avrupa'da işe başvuran bir vatandaşımız, kimlik kartı ile bulunduğu ülkeden Türkiye'de mezun olduğu üniversitedeki bilgilerine ulaşarak, işverene akademik yetkinliklerini kanıtlayabilecek.'' 
     
 -STORK 2.0 Projesi'nde TÜBİTAK'ın rolü- 
     
Projede TÜBİTAK BİLGEM'in altyapı ve ortak yapıtaşı oluşturma çalışmaları ile pilot uygulamaları hayata geçireceğini kaydeden Adalıer, bu kapsamda, e-öğrenme ve akademik yeterlilikler, pazarlama çalışmalarına yönelik iş paketlerine katkı sağlayacaklarını ve TC Elektronik Kimlik altyapısını STORK altyapısı içerisine dahil edeceklerini belirtti. 
     
Adalıer, TÜBİTAK BİLGEM'in ayrıca, e-öğrenme ve akademik yeterlilikler pilot çalışması kapsamında, mesleki niteliklere yönelik iş başvurularında kişilerce belirtilen akademik bilgilerin doğrulanmasına olanak sağlayan bir uygulama da geliştirileceğini kaydetti. 
   
Oktay Adalıer, ''Böylece Türk vatandaşları kendi elektronik kimlikleri ile AB ülkelerindeki elektronik uygulamaları ve elektronik portalları kullanabilecek ve orada verilen hizmetlerden yararlanabilecek'' dedi. 
     
AB'de sınırsız dijital yaşam kurulacak'' 
 
Proje, yenilikçi hedefini, gerek kamu ve özel sektörün gerekse gerçek ve tüzel kişilerin kimlik bilgilerinin güvenli ve tutarlı bir şekilde doğrulanması için elektronik kimlik kullanan tam işlevsel bir çerçeve ve altyapı altında birleştirilmesi üzerine kuruyor. 
     
Proje yöneticiliğini Ülkü Balcıdoğan'ın yaptığı STORK 2.0, işlemlerde tamamen kullanıcı kontrolünde vekalet kullanımına, Avrupa Birliği çapında kuvvetli veri koruma ve güvenli özellik transfer şartları altında olanak sağlayacak. 
     
Projede, elektronik kimliğin günlük hayattaki yeteneklerini ve yararlarını göstermek üzere e-öğrenme ve akademik yeterlilikler, e-bankacılık, iş/ticaret için kamu servisleri ve e-sağlık odaklı dört pilot uygulama 12 ay süresince çalıştırılacak. Pilot uygulamalar, zorlayıcı hukuki ve yönetimsel konulara yönelik sıkıntıları çözerek ortak spesifikasyonlar, standartlar ve yapıtaşlarını doğrulayacak. 
     
Böylelikle, uygulamalarla gelişecek Hizmetler Yönetmeliği kamu ve ticari hizmetler için dijital tek pazarı genişleterek Avrupa Birliği'nde sınırsız dijital yaşam ve hareketliliği mümkün kılacak. 
   
 STORK 2.0, Avrupa 2020 Stratejisi'nde öngörülen açık, rekabetçi dijital ekonomiyi destekleyerek, Dijital Ajanda'daki Anahtar Girişimlere uyum sağlayacak ve Avrupa'nın elektronik kimlik pazarındaki lider rolüne katkıda bulunacak. 
     
STORK 2.0 Projesi'nde, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve İngiltere'den 58 ortak yer alıyor.