Çipras, Edirne'de ne demişti ?

YUNANİSTAN seçimlerinden zaferle ayrılan Syriza lideri Başbakan Aleksis Çipras, 2010 yılında ÖDP’nin davetlisi olarak geldiği Edirne’de sınır komşusu olan Türkiye ve Yunanistan’ın karşılıklı ve orantılı bir şekilde silahlanma

Çipras, Edirnede ne demişti ?
29 Ocak 2015 Perşembe 15:56 tarihinde eklendi.
YUNANİSTAN seçimlerinden zaferle ayrılan Syriza lideri Başbakan Aleksis Çipras, 2010 yılında ÖDP’nin davetlisi olarak geldiği Edirne’de sınır komşusu olan Türkiye ve Yunanistan’ın karşılıklı ve orantılı bir şekilde silahlanma harcamalarını azaltılması gerektiği talebinde bulundu. Çipras, Edirne'den iki ülke yöneticilerine, "İki ülke hükümetlerinin de büyük laflardan vazgeçip, somut eylemlere geçiş yapması gerekiyor. Bu günümüzde çok daha acil ve büyük bir ihtiyaçtır" çağrısında bulundu.
 
Yunanistan’daki erken genel seçimlerinde tarihi başarı elde ederek Başbakanlık koltuğuna oturan Radikal Sol İttifak (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras’ın, 2010 yılında ÖDP’nin davetli olarak Synaspismos Partisi Genel Başkanı sıfatıyla Edirne’ye geldiği ortaya çıktı. Beraberindeki dönemin Genel Başkan Yardımcısı Panos Trigazis, Syriza’dan Gümülcine Milletvekili seçilen ve o dönemde Yunanistan Synaspismos Partisi Milletvekili olan Mustafa Mustafa ile birlikte Edirne’ye gelen Başbakan Çipras, özellikle silahlanmaya karşı durarak barış çağrısında bulunmuştu. Edirne’deki bir kafede düzenlenen toplantıda konuşan Çipras, “"Silahlanma harcamalarının indirilmesini iki ülkenin hükümetlerine karşı dile getiriyoruz. Hükümetlere yaptığımız çağrıda her iki ülkede karşılıklı ve orantılı bir şekilde silahlanma harcamalarını azaltılması gerektiğini ifade ettik. İki ülke hükümetlerinin de sözlerde büyük laflardan vazgeçip, somut eylemlere geçiş yapması gerekiyor. Bu günümüzde çok daha acil ve büyük bir ihtiyaçtır. Dünyada yaşanan kapitalizmin etkisi her iki ülkenin bütün insanlarını özellikle de yoksul kesimleri çok yakıcı bir şekilde, can alıcı şekilde olumsuz etkilemektedir” ifadelerini kullanmıştı.
 
Toplantının ardından Edirne tava ciğeri yiyerek kenti çok beğendiğini kaydeden Çipras ve beraberindekiler daha sonra Yunanistan’a dönmüştü. Ortak barış çağrısı toplantısına ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ÖDP PM Üyesi Hayri Kozanoğlu, ÖDP İl Başkanı Nevzat Çolak da katılmıştı.

DHA