Cisco bu birlikteliğe karşı

ABD’li tüketici elektroniği devi Cisco, Ekim 2011’de Skype’ın 8.5 milyar dolar karşılığında Microsoft’a satılmasıyla sonuçlanan anlaşmayı yeniden gözden geçirmesi için Avrupa Komisyonu’na başvurdu.

Cisco bu birlikteliğe karşı
17 Şubat 2012 Cuma 10:14 tarihinde eklendi.

 

Cisco, yaptığı itirazsa, görüntülü telefon uygulamasının Microsoft’un platformuna hapsolmaması gerektiğini ifade etti. Şirket,  görüntülü konuşmanın, telefonla görüşmek kadar kolaylaşmasını istediğini belirterek, Microsoft’un bu imkanın önüne geçmemesi için Avrupa Komisyonu’ndan garanti istedi.
 
Microsoft’un Skype’ı satın almasıyla sonuçlanan anlaşma, ABD’deki düzenleyici kurumlar tarafından 2011 yazında, Avrupa Birliği (AB) tarafından ise Ekim 2011’de kabul edilmişti.
 
Cisco Başkan Yardımcısı Marthin De Beer, “amacımız video konferansları e-mail atmak kadar kolay ve kusursuz hale getirmek” ifadesini kullandı. De Beer, “Video konferans düzenlemek bir telefonun rakamlarını tuşlamak kadar kolay olmalı… Ancak bugün bir platformdan diğerine sorunsuz bir video görüşmesi yapamıyorsunuz. Tüketiciler bu durumdan hiç memnun değil” dedi.
 
Der Beer, amaçlarının Microsoft ile Skype arasında sonuçlanan anlaşmayı iptal ettirmek olmadığını ancak belli şartların yerine getirildiğini görmek istediklerini söyledi.
 
MICROSOFT’TAN CEVAP GECİKMEDİ
Microsoft, Cisco’nun temyize gitmesi üzerine şu açıklamada bulundu: “Avrupa Komisyonu, satın alım sürecinde yaptığı ve Cisco’nun da yer aldığı titiz soruşturmada, varılan anlaşmayı 36 sayfalık sonuç raporunda onayladı ve hiçbir şart koşmadı. Bu kararın temyize karşı atılacak adımda da bozulmayacağına inanıyoruz.”
 
Microsoft ve Skype, diğer video ve arama cihazlarıyla uyumlu olmayan teknolojiler kullanıyor. Videolu görüşme uygulamaları, Apple’ın sunduğu FaceTime gibi aplikasyonlarla beraber giderek yayılıyor. Ancak bu uygulamaların birbirleriyle bağlantı kuramaması, videolu görüşmenin kullanıcılar tarafından tercih edilmesinin önüne geçiyor.
 
CİSCO’YA AVRUPA’DAN DESTEK
Avrupa’da internet telefonu hizmeti sunan İtalyan Messagenet şirketi, Cisco’nun temyiz kararını desteklediğini açıkladı. Forrester Research araştırma şirketinden analist Henry Dewing, “Yaşanan tartışma yasal bir platformda gerçekleşiyor ancak temyiz kararının nedeni Cisco’nun belirttiği gibi değil” dedi.
 
Dewing, “gelişmelerin odağında, rekabetin yattığını ve Cisco’nun, Microsoft’un hızını kesmek istediğini” belirtti.
 
Skype, 2003 yılında Estonya’da hayata geçmiş ve Eylül 2005’te gerçekleştirilen online ihalede eBay tarafından satın alınmıştı.  Şirket, 2009 yılında teknoloji yatırımcısı Silver Lake’in başını çektiği bir yatırım grubuna 2,75 milyar dolara satıldı.
 
Microsoft, geçtiğimiz yıl yaptığı satım alımla tarihinin en büyük teklifini Skype için verdi. Microsoft’un bir önceki en büyük teklifi, 2007 yılında dijital pazarlama şirketi aQuantive için verdiği 6.3 milyar dolar olmuştu.