Cizre'de olaylar çıktı

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, Batman'da yapılan yürüyüşle anıldı.

Cizrede olaylar çıktı
09 Ocak 2014 Perşembe 17:41 tarihinde eklendi, 1.952 kez okundu.
Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki anmada ise işyerleri kepenklerini açmazken, gösteri yapan gruplar polise taş attı, olaylar çıktı.
 
Paris'te öldürülen PKK'lı kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anma için Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde esnaf işyerlerini açmadı. BDP ilçe binası önünde bir araya gelen bini aşkın kadın, öldürülen 3 kadının fotoğraflarını taşıdı. Nur Mahallesi'nden Botaş Caddesine kadar yürüyen kadınlar basın açıklaması yaptıktan sonra sessizce dağıldı.

Ara sokaklardan caddeye çıkan yüzleri maskeli 50 kişilik grup ise uluslararası transit karayolunu trafiğe kapatmak isteyince, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polis ekiplerine ve panzerlerine taş atan gruba polis göz yaşartıcı bombalar ve tazyikli suyla müdahale etti. Panzerlerden inen polisler karayolunu kapatan bariyerleri kaldırarak yolu trafiğe açtı. Ara sokaklara dağılan göstericiler ile polisler arasındaki kovalamaca uzun süre devam etti.
 
POLİSLER UYARI: 'LÜTFEN YAPMAYIN'
 
İlçe otogarı yakınlarında devriye gezen bir polis panzerinden ise sürekli, "Okuldan çıkan öğrenciler olaylardan zarar görüyor, sizde görüyorsunuz, yaşlılarda. Lütfen yapmayın. Gaz kullanmak istemiyoruz. Bize taş atmakla bir yere varamazsınız" diye anons yapıldı.
 
BATMAN'DA YÜRÜYÜŞ
 
Batman'da Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez düzenlenen yürüyüşle anıldı. Belediye binası önünde toplanan kalabalık Kürtçe, 'Şehitler ölmez' sloganı atarak Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşe BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ile partililer katıldı.

'9 Ocak komplosunu lanetliyoruz' yazılı pankartla yürüyen grup burada 3 kadının anısına saygı duruşunda bulundu. BDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "Üç kadın yoldaşımızın hesabını uluslararası komplo yapanlardan soracağız. Sakine, Leyla ve Fidan ile birlikte Roboski katliamın katilleri ortaya çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
CANSIZ, TUNCELİ'DEKİ MEZARI BAŞINDA ANILDI
 
Öldürülen kadınlardan Sakine Cansız, memleketi Tunceli'deki mezarı başında anıldı. Bir grup BDP'li kadın Cemevi önünde toplanarak, Cansız'ın Belediye Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başına gitti. Burada mezarlığa karanfiller bırakan kadınlar adına konuşan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, "Belki bugün hepimiz heval Sakine'nin misafirleriyiz diyelim. Ya da onunla konuşmaya geldik. Onun biraz daha mücadelesini anlatmasını istiyoruz.

Biz bu gün burada, onun mekanı başında, onun şahsında özgürlük mücadelesinde yitirdiklerimizin önünde tekrar saygıyla eğiliyoruz. Şunu hiç unutmamız gerekiyor, heval Sakine ve yoldaşları hiçbir zaman böyle duygusal bir biçimde onu ziyaret etmemizi istemezlerdi. Onlar ki, yaşamının her anını özgürlük kavgasına dönüştürmüş, özgürlük mücadelesine dönüştürmüş ve bütün yaşamını bununla örgütlemiş olanlardı" dedi.

DHA