Clinton Kuzey İrlanda'da

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve Rusya'nın Suriye'deki tüm taraflar arasında arabuluculuk çabalarına destek verme konusunda anlaştığını söyledi.

Clinton Kuzey İrlandada
07 Aralık 2012 Cuma 16:19 tarihinde eklendi.

 

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ı ziyaret eden Clinton, Kuzey İrlanda Birinci Bakanı Peter Robinson ve Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Suriye konusuna değindi. 
     
ABD ve Rusya'nın Suriye'deki tüm taraflar arasındaki arabuluculuk çabalarını destekleme konusunda anlaştığını kaydeden Clinton, ülkesinin demokratik geleceğini temin etmek için Esed'in iktidarı bırakması gerektiğini vurguladı. 
     
Clinton, Suriye'deki durumun, yalnızca Suriyeliler için değil, komşuları için de giderek daha tehlikeli bir hal aldığını belirtti. 
     
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi Dublin'de, Suriye krizine yeni bir çözüm formülü bulunması konusunu ele almıştı. 
     
-Kuzey İrlanda barış süreci- 
     
Hillary Clinton, Kuzey İrlanda'da bazı radikal grupların hala bölgedeki barış sürecine zarar vermeye çalıştığına da işaret etti. 
     
Clinton, bu grupların siyasi özveri, uzlaşma ve ihtiyatla alt edilebileceğine inandığını vurguladı. 
     
ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un ziyareti öncesinde Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde bombalı saldırı hazırlığı içinde olduğu anlaşılan 4 kişi göz altına alınmış, şüphelilerin IRA'nın silah bırakmasının ardından ortaya çıkan Cumhuriyetçi gruplara mensup olduğu belirtilmişti. 
     
Kuzey İrlanda barış süreci çerçevesinde, 1998 tarihli Belfast "Hayırlı Cuma" anlaşmasının uygulamaya konulması yönünde önemli adımlar atılsa da ülkede yaşayan Protestan ve Katoliklerin zaman zaman sürtüşmeleri ve IRA ile ilişkilendirilen bazı örgütlerin eylemlerini sürdürmesi, sorunun bütünüyle çözülmediğini ortaya koyuyor.