Clinton uluslararası topluma çağrıda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, uluslararası topluma, aşırılıktan yana olanlara karşı koyma çağrısında bulundu.

Clinton uluslararası topluma çağrıda bulundu
24 Eylül 2012 Pazartesi 19:36 tarihinde eklendi.

BM Genel Kurulu 67. dönem toplantılarına katılmak üzere New York'da bulunan Clinton, ''Dünyanın her yerinde bizi bölmeye çalıştıkları için aşırılıktan yana olanlara karşı uluslararası toplumun birlik olması son derece önemli'' dedi. 

     
Arap ülkelerinde demokratik sürecin desteklenmesini isteyen Clinton, ayrıca Libya'da düzenlenen saldırıda ABD Büyükelçisi Christopher Stevens'ın ölümünden 10 gün sonra silahlı milislere karşı cuma akşamı ayaklanan Bingazi halkına saygı duyduğunu belirtti. 
     
Clinton, ''Bingazi halkı, bu güçlü ve açık mesajı gönderdi. Özgür Libya'nın dostu Büyükelçi Stevens için ağladılar'' diye konuştu. 
     
     -Ahmedinejad- 
     
     
Toplantılar için New York'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise İran'ın nükleer programının barışçı amaçlarla olduğunu yineleyerek, ülkesine yönelik askeri müdahale tehditlerini reddetti. 
     
Özellikle ABD, Fransa ve İngiltere'ye atıfta bulunan Ahmedinejad, Batılı güçleri başka ülkelerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmekle suçlayarak Ahmedinejad, anlaşmazlıkları çözmek amacıyla ABD ile diyalog için çok geç olduğunu söyledi. 
     
İran'ın Suriye konusunda tarafsız olduğunu belirten Ahmedinejad, ülkesinin Suriye'ye silah gönderdiğine ilişkin haberleri de yalanladı. 
     
     -İbrahimi- 
     
     
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi de yaptığı konuşmada, Suriye'deki çatışmaların yoğunlaştığını ve giderek artan gıda kriziyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. 
     
Evini terk etmek zorunda kalan 1,5 milyon kişinin gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu belirten İbrahimi ayrıca Suriye rejimine göre çatışmalara katılan yabancıların sayısının 5 bin olduğunu ve çatışmaların giderek ''yabancı komplosu'' halini aldığını vurguladı. 
     
İbrahimi, cezaevlerindeki işkencenin ''alışkanlık'' haline geldiğini ve Suriyelilerin artık rejim güçlerinin elindeki hastanelere gitmekten korktuğunu ifade etti.