"Çocuğunuza o sözleri söylemeyin"

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde hayat standardını yükseltmek ve sağlıklı bireylerin yetişmesinde en önemli faktör olduğu belirtilen aileleri bilinçlendirip, yaşam kalitesini yükseltmek adına Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından aile içi eğitim semineri verildi.

Çocuğunuza o sözleri söylemeyin
14 Kasım 2014 Cuma 18:35 tarihinde eklendi.
 
Psikolog Sibel Kayıhan seminerde yaptığı konuşmada, "Çocuklarınıza asla Aşkım, sevgilim' gibi sevgiliye söylenecek sözler söylemeyin. Anne ve babayla ilişkisinin sınırlarının belirlenmesinde, cinsel normlarının oluşmasında sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir" uyarısında bulundu.
 
Kazan Belediyesi Aile Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere Kaymakam Murat Duru, eşi Elif Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Belediye Meclis üyeleri ve salonu dolduran ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu anne babalar katıldı.

Çocuklarla doğru iletişim, doğru davranış, şiddetin çocuklar üzerinde etkisi, çocuklara öz güven aşılama, çocukların kendini ifade etme şekilleri ve çocuklarda empati yeteneğini geliştirme yöntemleri gibi benzer başlıklar altında verilen seminerde, 450 kişilik salonu dolduran aileler, 2 saat boyunca psikolog Sibel Kayıhan'ın anlattıklarını dikkatle dinlediler. Psikolog Kayıhan ailelere "Çocuklarınıza asla 'aşkım, sevgilim' demeyin uyarısında bulundu, şunları söyledi:
 
"Çocuklarınıza asla 'koca bebek', 'Hadi Bakalım Süpermen', 'Geri Zekalı', 'Hadi Sende Sulu Göz' gibi cümleler kurmak, gelişiminde olumsuz etkiler yaratır. Sevilmediği kanısının oluşmasına yol açabilir, kendilik gelişiminde olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca 'aşkım, sevgilim' gibi sevgiliye söylenecek sözlerin söylenmesi anne ya da babayla ilişkisinin sınırlarını belirlemesinde, cinsel normların oluşumunda sıkıntılar yaşamasına neden olabilir".
 
Seminere çocukları ve eşleriyle birlikte katılan bazı veliler, program sonunda doğru bildikleri birçok yanlışlarının olduğunu öğrendiklerini, çocuk yetiştirme konusunda eksik kalan yönlerini tamamlamak için bu tür seminerlerin düzenlenmesinden memnun kaldıklarını belirttiler. Seminer sonunda tüm katılımcılara çocukların, anne ve babalarına yazdığı bir mektup, psikolog Sibel Kayıhan tarafından dağıtıldı. Mektupta çocukların ağzından, "Eğer düşüncelerimi, duygularımı size ifade edebilecek olsaydım, size bunları söylemek isterdim anne ve babacığım' yazıldığı belirtildi.
 
Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise çok güzel bir salonda eğitimli personeliyle ailelere çok faydalı olduğunu düşündükleri bir seminer verdiklerini söyledi. Başkan Ertürk, "Ailelerin mutlu ve memnun olduklarını gördük. Bu seminer sayesinde ben de bir baba olarak çocuklarımızla ilişkiler noktasında doğru bildiğimiz ne kadar yanlışlarımızın olduğunu gördük. Çocuklarımla iletişim noktasında da bu seminerle çok şeyler öğrendiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.
 
Kaymakam Murat Duru da ülkemizin her tarafında bu tür seminerlerin çok sıklıkla verilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Duru, "Şimdi ben kaymakamım, üniversite bitirmişim, yüksek lisans yapmışım ki, benim bile yılda bir bu tür bilgileri tazelemem gerektiğini düşünüyorum. Çünkü elinizden öper benim de üç tane çocuğum var ve bu üç çocuğun üçünü de topluma sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek istiyorum. Bütün herkesin, bütün ailelerin topluma sağlıklı evlat yetiştirmeleri, hatta kendileri mutlu olabilmeleri için ileride çocuklarını çok iyi yetiştirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

DHA