Çocukların ağzından cezaevindeki işkence

Çocuk cezaevindeki şiddet ve taciz iddialarıyla ilgili, çocukların İnsan Hakları Derneği'ne gönderdikleri mektuplar ortaya çıktı. İHD'de, çocukların cinsel taciz suçlusu kişilere teslim edildiği iddiasında.

Çocukların ağzından cezaevindeki işkence
01 Mart 2012 Perşembe 07:53 tarihinde eklendi, 1.108 kez okundu.

 

Adana’nın Pozantı ilçesindeki 282 kişi kapasiteli çocuk cezaevindeki tecavüz, taciz ve işkence iddialarını gündeme getiren 7 çocuğun mektupları ortaya çıktı.
 
Yaşları 13 ila 17 arasında değişen çocuklar, yaşadıklarını İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’ne gönderirken, iddiaları incelemek üzere bölgeye giden müfettiş sayısı da 3 olarak açıklandı.
 
Pozantı Başsavcılığı’nın soruşturmasına konu olan dilekçelerde şu ifadeler yar aldı:
 
M.D. ve Ö.K.: Gardiyanlar pimapenle ‘ilk giriş dayağı’ adı altında elimize vuruyorlardı. Adli mahkûmlara eziyet ettiriyorlardı... Siyasi tutuklulara eziyet ve şiddet uygulaması için müdür yetki vermişti. Cezaevinde taciz ve tecavüz olayları sürekli oluyordu. A10 koğuşundaki A.D.’nin, A3’teki K.Y.’nin diğer mahkûmlara karşı cinsel taciz ve tecavüzde bulunduklarını duyduk. Özellikle bir arkadaşımızın tecavüze uğradığını duyduk. Pozantı Cezaevi Müdürü, bizi ikinci kez gördüğü zaman ‘Pişman olacaksınız. Gidin de sizlere bulaşıkları yıkatsınlar, dövsünler de aklınız başınıza gelsin’ diyordu. İdare, gardiyanlar ve adli makamların bu konuda işbirliği halinde olduklarını düşünüyoruz.
 
H.G.: Gece yarısı TEM evimizi basarak, gözaltına aldı. Fiziksel şiddet uyguladılar, kaba dayağa maruz kaldım. Üç gün sonra mahkemeye sevk ettiler, tutuklanarak Mersin Cezaevi’ne götürdüler. Gardiyanlar fermuarımı açtırıp dayak atıyorlardı. 8 gün sonra Pozantı’ya sevk edildim. 1 ay bu koğuşta kaldım, sürekli dayak attılar.
 
İsmini vermek istemeyen bir çocuk: Başka bir koğuşa geçtim. Eski koğuşun sorumlusu, bu koğuşun sorumlusuna, ‘Bunlar teröristtir, bunları ez’ dedi. Bu koğuşta da sürekli dayak yiyorduk. Koğuş sorumlusu bir arkadaşımızı basketbol potasına boynundan astı. Arkadaşımız tam boğulacakken onu indiriyor, sonra tekrar yukarı çıkarıyordu. Arkadaşlarla sorumluyu dövmeye kalktık. Bizi müdüre götürdüler. Müdür bizi dövdü.
 
Y.S.: Polis karakolunda dayak ve işkence gördüm. Gardiyanlar hangi suçtan geldiğimi sordular. ‘Siyasi’ deyince 4-5 gardiyan ‘Siz teröristsiniz’ diyerek dövdü. Daha sonra müdürün odasına götürdüler. Müdür de ‘Siz teröristsiniz’ diyerek copunu çıkardı.
 
İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi: "Cezaevinde koğuş mümessilliği diye bir şey oluşturulmuş. Mümessil iri yarı adli suçlulardan seçiliyor, yönetimle işbirliği içindeler. Gardiyanlar, terör tutuklusu çocukları, mümessile, ‘Bu çocuklar iyi çocuklar. Çok iyi bakın’ diye koğuşa bırakıyor. Bu, ‘Bu çocukları ezin’ mesajı. 32 koğuşa çocuklar birer ikişer dağıtılıyor. Adli suçlulardan 56’sı cinsel tacizden orada. Düşünün onlara bu çocuklar teslim ediliyor. Bu tüyler ürperten uygulama şu saat itibarıyla sürüyor. Tecavüz dahil 7 ay geçti bu iddialarla ilgili, hiçbir işlem yapılmadı."

NTV