Çocuklu ailelere tatil ipuçları

Çocuklar yaz mevsiminde tehlike ve hastalıklarla daha çok karşı karşıya kalabiliyorlar.

Çocuklu ailelere tatil ipuçları
16 Haziran 2018 Cumartesi 12:02 tarihinde eklendi, 1.064 kez okundu.
Çocuklar yaz mevsiminde tehlike ve hastalıklarla daha çok karşı karşıya kalabiliyorlar. Ailelerin yaz döneminde çocuklarını korumaları için alabilecekleri birçok önleme dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocukları yaz mevsimindeki tehlikelerden ve hastalıklardan korumak çok önemli. Çocukluk çağında güneş yanıkları, yaşam boyu deri kanseri geliştirme riskini arttırıyor” dedi.
 
 
 
Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce ebeveynlerin çocuklarını doktor kontrolüne götürmeleri konusunda uyaran Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Yolculuğa çıkmadan mutlaka yanınıza ateş ölçer, burun tıkanıklığı için serum fizyolojik damla, parasetamol içeren ilaç, antiseptik kremler, alerji giderici ilaçlar, yanık merhemi, böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı, sivrisineklere karşı cibinlik alın.Havuzda veya denizde çocuğun kullanması için can yeleği, güneş sütü, şapka ve plaj terlikleri yanınızda bulundurun” önerisinde bulundu.
 
 
 
Seyahate çıkarken arabaya çocuğun sevdiği oyuncakları alın
 
Trafik kazalarından korunmak için bebek ve çocukları arabanın arka tarafında kendi oto koltuklarında seyahat etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocuğun yolda sıkılmasını engellemek için sevdiği veya yeni alınmış, dikkatini çekebilecek oyuncakları, kitapları yanınıza alın” dedi. Bir yaşından küçük çocukların da araba ile uzun süreli seyahate çıkabileceğini söyleyen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Ancak 2 saat aralıklarla emzirilmeli. Ayrıca bebek uzun süre aynı pozisyonda durduğu için rahatlaması amacıyla mola verilip, arabadan çıkarılması ve pozisyonunun değiştirilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.
 
 
 
İniş ve kalkışlarda biberon veya emzik verilmeli
 
Uçakla yapılacak yolculuklarda kulak rahatsızlığı olan çocukların mutlaka doktor görüşü ile seyahate çıkması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “İniş ve kalkışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu kulakta oluşabilecek rahatsızlık nedeniyle bebek emzirilmeli, biberon veya emzik verilmeli. Büyük çocuklara çiğnemesini sağlayacak sakız verilebilir” dedi.
 
 
 
Çocuğun sıvı alımına dikkat edilmeli
 
Uçak veya arabada çalışan klimaların çocuklarda su kaybına yol açabileceği için mutlaka düzenli olarak çocuğun sıvı almasının sağlanması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Sıcak bir iklime veya tatile gidildiğinde çocukların sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmalarına izin vermeyin” şeklinde konuştu. Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200 cc, 50-60 kilo da ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı alımı olmasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın” uyarısında bulundu.
 
 
 
Terden ıslanan kıyafetler hemen değiştirilmeli
 
Çocukların açık renkte, pamuklu, ince ve tek kat giyecekler giymelerine dikkat edilmesine ve terden ıslanmış olanların hemen kuru olanlarla değiştirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “6 ay altındaki bebeğinizi güneş ışığına direk temastan koruyun, açıkta kalan yüze ve ellerin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürün. 6 ay – 6 yaş arasındaki çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce açıkta kalan yerlerine koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu sürün. 7 yaş ve üzeri çocukların mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın. Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu yeterli miktarda kullanın ve 2 saatte bir yenileyin. Yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da yenileyin” dedi.
 
 
 
Çocuğun elle uzanacak mesafede olmasına dikkat edilmeli
 
Bir çocuğun dize kadar gelen, bir bebeğin ise bir karış su seviyesinde boğulabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocuğunuzun her zaman elle uzanabileceğiniz kadar mesafede bulunmasına dikkat edin. Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin. Havuzun yanında bir telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun. Su yatağı gibi şişme havuz oyuncaklarından sakının” açıklamasında bulunarak çocuğun halsizlik, kusma ve ateşin yüksek olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
 
 
 
BİLGİ İÇİN
 
Damla Gökçen Gümüş – Müşteri Grup Direktörü / damla.gokcen@goodworks.com.tr / Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0546 500 37 26
 
Ayşe Sorucu Sanıyar – Müşteri Yönetmeni / ayse.sorucu@goodworks.com.tr / Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0554 379 07 06
 
 
 
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
 
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.