Çok konuşup az ödüyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, geçen sene aylık ortalama kişi başı 261 dakika olan konuşma süresinin bu yıl 300 dakikaya yükseldiğini bildirdi.

Çok konuşup az ödüyoruz
10 Aralık 2012 Pazartesi 11:33 tarihinde eklendi.

Cazip tarife paketleri ve kampanyaların tüketicinin lehine olarak faturalara yansıdığını ifade eden Acarer, ''Türkiye'de konuşma ödemelerimiz aylık abone başına ortalama 10 avro, Avrupa'da ise 15,5 avro, hatta birçok ülkede 38-40 avro'' dedi. 

 
Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sene aylık ortalama kişi başı 261 dakika konuşmayla Türkiye'nin Avrupa'da en çok konuşan ülkesi olduğunu belirterek, bu yıl ise aylık kişi başı konuşma süresinin 300 dakikaya yükseldiğini söyledi. 
 
Mesaj göndermede ise Türkiye'nin açık ara önde olduğunu anlatan Acarer, bu artışlarda en önemli etkenin ara bağlantı ücretlerindeki düşme olduğunu kaydetti. 
 
2004 yılından bu yana ara bağlantı ücretlerinde kademeli olarak düşüşlerin gerçekleştirildiğini anlatan Acarer, ''Böylece diğer operatörler arasında konuşma kolay hale geldi ve ucuzladı. Operatörlerin şebeke içi konuşmalarındaki artış sınırlı kalırken, asıl artış farklı operatörleri arama, cepten sabit numaraları arama ve sabitten cep telefonunu aramada yaşandı. Fiyatlarındaki düşüş haberleşmedeki toplam süreyi uzattı'' diye konuştu. 
 
Acarer, ''Cazip tarife paketleri ve kampanyalar, tüketicinin lehine olarak ödenen faturalara yansıyor. Türkiye'de aylık abone başına gelir yani ARPU bedelleri oldukça düşük. Bizim yaklaşık konuşma ödemelerimiz aylık abone başına ortalama 10 avro civarında. Avrupa'da ortalama aylık abone başına 15,5 avro, hatta birçok ülkede 38-40 avro. Bu çok güzel bir şey. Milli geliri bizden düşük ülkeler var. Avrupa'da en az fatura ödeyen ülkeyiz. Yani çok konuşup az ödüyoruz'' diye konuştu. 
 
Acarer, kullanıcıların günlük yaşamlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlardan giderek daha fazla yararlanmaya başlamalarının ve GSM şirketleri tarafından getirilen ''rekabetçi ortam''ın, konuşma ve mesajlaşma trafiğindeki artışa kaynaklık ettiğini kaydetti. 
 
-Yıllara göre aylık konuşma süreleri ve ödeme tutarları- 
 
BTK'nın internet sitesinde yayımlanan Pazar Verilerine göre, Türkiye, 2009 yılında 189 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Almanya, Portekiz, İtalya, İspanya ve İngiltere'nin üstünde yer aldı. 2010 yılında Türkiye, 225,3 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ve Almanya'yı geride bıraktı. 
 
2011 yılında Türkiye, 261 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle İrlanda, Norveç, İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ve Almanya'dan fazla konuştu. 2012 üçüncü çeyreğinde 300 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla en fazla mobil telefonla görüşme yapan ülke oldu. 
 
Yıllar itibariyle konuşma süresi şöyle gerçekleşti: 
 
Aylık ortalama konuşma süres
2009 189 
2010 225,3 
2011 261 
2012* 300 
 
*2012 yılı 3. dönem verileri.