''Çolakkadı suça yataklık etmiş olur''

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Çetin Özaçıkgöz, İstanbul’da cumhuriyet savcısı tarafından başlatılmak istenen ikinci yolsuzluk soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın işleme koymamasını eleştirdi.

Çolakkadı suça yataklık etmiş olur
27 Aralık 2013 Cuma 15:40 tarihinde eklendi.

Söz konusu soruşturmanın yürütülmesi konusunda ortaya konan engellerin hukuka karşı bir suç olduğunu ifade eden Özaçıkgöz, “Dosyada bulunan, hakkında yakalama ve gözaltı kararlarının bulunduğu sanıklar, olaydan bir şekilde haberdar olup da kaçarlarsa, cumhuriyet başsavcısı hakkında soruşturmayı engelleme suçundan tahkikak açılması gerekmektedir. Zira sanıklar kaçarsa Başsavcı Çolakkadı suça yataklık etmiş olur.” ifadelerini kullandı.

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, son günlerde yaşanan yargı krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet Savcısı Muammer Aktaş tarafından ikinci yolsuzluk soruşturmasında yaşanan durumu eleştiren Özaçıkgöz, “Mahkemeden karar alarak, 30 kişinin gözaltına alınmaları kararını emniyete gönderiyor. Fakat siyasi baskı ve engelleme sebebiyle emniyet operasyonu başlatmıyor. Cumhuriyet Başsavcılığı da dosyayı ilgili savcıdan alıyor. İlgili savcı da basın açıklaması yaparak 'Hukukçuları yargı bağımsızlığına sahip çıkmaya' davet ediyor.” diyen Özaçıkgöz, böyle bir olayın Türkiye’de ilk defa meydana geldiğini ifade etti.

HSYK’nın açıklamasını örnek gösteren Özaçıkgöz, savcılarının talimatlarını, emniyetin yerine getirmek zorunda olduğunu belirtti. Özaçıkgöz, “Kaldı ki savcı, emniyete kendi talimatını değil, mahkemeden aldığı gözaltı ve arama kararlarını iletiyor. Yani emniyet, cumhuriyet savcısının değil, mahkemenin kararını uygulamıyor. Mahkemenin vermiş olduğu kararı ne başsavcı ne emniyet müdürü ne de Başbakan durduramaz.” ifadelerini kullandı.

Sanıkları kamuoyunun yakından tanıdığını ve aralarında siyasetçilerin de olduğunu kaydeden Özaçıkgöz, şöyle devam etti: “Dosyada bulunan, hakkında yakalama ve gözaltı kararlarının bulunduğu sanıklar, olaydan bir şekilde haberdar olup da kaçarlarsa, Cumhuriyet Başsavcısı hakkında, soruşturmayı engelleme suçundan tahkikak açılması gerekmektedir. Zira sanıklar kaçarsa Başsavcı Çolakkadı, suça yataklık etmiş olur.''
 


CİHAN