Çöp,Rio ve Oscar...

Brezilyalı fotoğraf sanatçısı Vik Muniz ve İngiliz film yönetmeni-yapımcısı Lucy Walker'ın tanışması Rio'nun dev çöplüğünün Oscar belgeseline aday olmasını sağladı.

Çöp,Rio ve Oscar...
26 Şubat 2011 Cumartesi 18:54 tarihinde eklendi, 1.236 kez okundu.

 

Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti, "dünyanın en büyük kent çöplüğü" ile, yarın gece ABD'nin Los Angeles kentindeki Kodak Tiyatrosu'nda yapılacak 83. Oscar-Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Ödüllleri'nde yabancı belgeselde kuvvetli adaylar arasında yer alıyor. 
    
Brezilyalı fotoğraf sanatçısı Vik Muniz ve İngiliz film yönetmeni-yapımcısı Lucy Walker'ın tanışması Rio'nun dev çöplüğünün Oscar belgeseline aday olmasını sağladı. 
    
Gramacho Çöplüğü'nde geçimini sağlayan 5 bin çöp işçisi "Catador", yarınki Oscar törenini büyük merakla bekliyor. 
    
Teneke, mukavva, kontrplak, sunta destekli gecekondularından Oscar Ödül Töreni'ni izleyecek olan Gramacho "Catadorları", Portekizce şarap tatma uzmanı anlamındaki Catador, argoda çöp ayırma-tasnif işçisi anlamında kullanılıyor. 
    
Guanabara Körfezi'ni kirleten Gramacho eski bataklığına bakan dev Rio çöplüğü, günde aldığı 9 bin ton çöple "dünyanın en büyük çöplüklerinden biri" sayılıyor. 
  
1,9 milyon ton karbondioksit toplayacak Gramacho çöplüğü, 1,4 milyon otomobilin bir yılda yaydığı kadar kadar karbondioksiti ve çürüyen çöpten metan gazını toplayacak 230 karbondioksit ve metan kuyusuna ev sahipliği yapacak. Büyük tesis aralık ayında Rio bölgesinde açılacak. 
    
Gramacho işçi derneğinin muhasebe müdürü ve eski çöp işçisi Luciana dos Santos, "Kimse Gramacho'nun bir gün karbondioksit tesisine kavuşabileceğini hayal bile etmedi. Onun için bu gerçek olmuş düş değil" diyor. 
    
Rio'nun çöp kamyonlarını takip eden akbabalarla birlikte yaşam savaşı veren çöp işçileri, kağıt, cam, plastik ve diğer maddeleri toplamaktan günde en fazla taş çatlasa 100 TL kazanabiliyor. Bu da pek nadir rekor. 
    
Sueleide Portela da Silva (21), çocuklarıyla birlikte günde 310 kg kağıt toplayabiliyor. 
    
Suelem Pereira Dias, iki çocuğuyla birlikte burada çalışan binlerce çöp ayırma işçisinden biri. Fotoğraf sanatkarı Muniz, Dias'ın iki çocuğunu çöpte çalışarak büyütürken, kendisinin fotoğrafının hayatta belki hiç çekilmediğini belirtti. 
    
"Catadores", yani çöp işçileri, Muniz'in yüksek sanat gücüyle çektiği fotoğraflarda kendilerini görünce, deprem geçirmiş kadar etkilenerek Muniz'in belgesel fotoğraflarına bakıyorlar. 
    
Besteci Antonio Carlos Almeida Jobim'in (1927-1994) Bossa Nova ritminin icat edilmesindeki gücü ve 51 yıl önceki Siyah Orfe filmi Felicidade bestesinde olduğu gibi insanlara nefes getirmesi, Gramacho Catadorları'nın karbondioksit tesisine giden belgeselinde de mevcut.