Çöpten 400 bin defter çıktı

Esenler Belediyesi'nin geri dönüşüm tesislerinde atıkların ayrıştırılmasıyla elde edilen gelirle satın aldığı 400 bin defterin dağıtımına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katıldığı törenle başlandı.

20 Eylül 2012 Perşembe 14:10 tarihinde eklendi.

 

Esenler Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu projeyi çok önemli bulduğunu kaydetti. 
     
Ergün, 18 yıl önce kendi belediye başkanlığı döneminde atık kağıtlardan defter üretme konularının daha yeni yeni konuşulduğunu belirterek, o zaman, ''Bizim milletimiz atıkları ayırmaz, atar gider'' dendiğini, ancak bunun öyle olmadığının görüldüğünü, Esenler Belediyesi'nin projesinin buna iyi bir örnek olduğunu anlattı. 
     
Metallerin, camların ve plastiklerin geri dönüşümünün sağlanması durumunda çok yeni şeylerin ortaya çıkacağını ifade eden Ergün, atık gibi görünen zenginliklerin bulunduğunu, onun içindeki kıymetleri ortaya çıkarmak gerektiğini söyledi. Bunun da bilgi, teknoloji ve sanayi ile olabileceğini bildiren Ergün, geri dönüşümden nasıl zenginlik elde edilebileceğine yönelik çalışma içerisinde olunması gerektiğini kaydetti. 
     
Bakan Ergün, ''Şu anda Yunus Emre İlkokulu'ndayız. Yunus Emre'nin sözlerini hatırlamamak olmaz; 'İlim, ilim bilmektir / İlim, kendin bilmektir / Sen kendini bilmezsin / Bu nice okumaktır...' Kendimizi, toplumumuzu, ne yaptığımızı, ne ettiğimizi bilmemiz lazım. Onun bilgisine sahip olmamız lazım. Bunları bilmezsen niye okuyorsun o zaman-'' dedi. 
     
Yunus Emre'nin, ''Okumanın manası / Kişi hakkın bilmektir / Çün okudun bilmezsin / O bir kuru emektir'' dizelerini de dile getiren Ergün, ''İnsanların hakkını, hukukunu bilmek, okumanın bir sonucu olmalı. Boşa okumayacağız. Kendimizi, ülkemizi tanıyacağız. insanların hakkını hukukunu koruyan işler yapacağız. Şimdi çok şükür belediyelerimiz, hükümetimiz bu istikamette yürümektedir. Bunlar bizim için önemli'' diye konuştu. 
     
Esenler Belediye Başkanı Göksu- 
     
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ise bu defter dağıtımının hem ekonomik ve sosyal hem de kültürel boyutu olduğunu dile getirdi. 
     
Göksu, bu defterleri zengin-yoksul ayırt etmeksizin Esenler'deki her bir çocuğa verdiklerini dile getirerek, şunları söyledi: 
   
''Diğer taraftan sosyal boyutu, Esenler'de geri dönüşüm bir toplumsal seferberlik haline dönmüştür. Bu dönüşümle birlikte 3 yılda dağıttığımız defter 1 milyon 200 bin adettir. Şu ana kadar 5 bin ton kağıt atığı toplamışız. Bu 5 bin ton kağıt atığı ile beraber, 92 adet futbol sahası büyüklüğündeki ormanı sadece kağıt atığı toplayarak kurtarmışız. Aklınıza gelebilecek yaratılmış her şeyin dönüşümü vardır idraki ile her şeyin geri dönüşümünü sistematik hale getirdik. 
     
Bir taraftan kağıt atıklar, diğer taraftan plastik atıklar ki, Türkiye'de sembol olmuş 'Mavi kapak' kampanyamızla beraber, Türkiye'de yeni bir kampanyayı başlatmış olan bu mavi kapak toplama kampanyası ile 100 tekerlekli sandalye hedefiyle başlamış, şu anda yaklaşık 100 ton mavi kapak toplanmış ve bin küsur tane tekerlekli sandalye kardeşlerimize takdim edilmiş. Diğer taraftan sosyal marketimizde kullanılan yoksulumuz için vermiş olduğumuz deterjanlarımızın büyük bir bölümü yine geri dönüşümden elde edilerek, geri dönüşüm kazancı ile yoksullarımıza deterjan olarak dönmüştür.'' 
     
AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da son dönemde belediyelerin, yerel anlamda farklılaşan hizmet alanları ile beraber sadece hizmet ettikleri ilçelerin beldelerin kaldırım ve yolları ile değil, pek çok farklı alanda, sosyal ve kültürel belediyecilik uygulamalarıyla, kentsel belediyeciliğe dönük pek çok alanda öncülük etiklerini kaydetti. 
     
Babuşçu, ''Esenler'de belediye başkanımızın yerel yönetimler hizmet çıtamızı çok yukarıya taşıyan gayretini ekibiyle beraber görüyor, izliyor ve takdir ediyoruz'' dedi. 
     
Bu arada verilen bilgilere göre, sadece 2012 yılında toplanan 1.152 ton atık kağıtla, 19 bin 584 yetişmiş ağaç ve 97 bin 920 metrekare (15 futbol sahası) ormanlık alan kurtarıldı. Toplanan 4 bin 480 ton plastik atıkla, 62 bin 720 kilovat enerji tasarrufu, 395 ton metal hammadde tasarrufu elde edildi. 
     
Toplanan 20 bin litre bitkisel atıkla, 2 milyar litre suyun içilebilirliği, 100 milyar litre suyun kullanabilirliği sağlandı. Toplanan 1.400 kilo atık pille 56 bin metrekare toprağın kullanımı sağlandı.