Coronavirüs Çin’den Gelen Ürünlerden Bulaşır Mı?

*Coronavirüs (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar bir çok hastalığa neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronavirüs Çinden Gelen Ürünlerden Bulaşır Mı?
11 Mart 2020 Çarşamba 14:30 tarihinde eklendi, 1.301 kez okundu.

Coronavirus nedir?
 

*Coronavirüs (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar bir çok hastalığa neden olan büyük bir virüs ailesidir. Mevcut Coronavirüs ise (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir Coronavirüs tipidir. Coronavirüsler normalde zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşırlar. Ayrıntılı araştırmalar SARS-CoV'nin misk kedilerinden insanlara ve MERS-CoV'un develerden insanlara bulaştığını buldu. Bilinen birkaç Coronavirüs türü de henüz insanları enfekte etmeyen hayvanlarda dolaşmaktadır.

 

Coronavirüsün belirtileri nelerdir?
 

Coronavirüsün enfeksiyon belirtileri arasında solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon pnömoniye (zatürre), ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

 

Coronavirüs internetten satın alınan ürünlerden bulaşır mı?

**Bu konuyu Harvard üniversitesi sağlık departmanı şu şekilde yanıtlıyor;
 

“Coronavirüsün yumuşak bir yüzeyde ne kadar süre yaşayabileceği - ve daha da önemlisi, bu şekilde yayılıp yayılamayacağı henüz çok net değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, coronavirüsler yüzeylerde sadece birkaç saat veya birkaç gün hayatta kalabilir, ancak yüzey materyali ve hava da dahil olmak üzere birçok faktör bunu etkileyebilir. Bu nedenle, elleri sık sık sabun ve su veya alkol bazlı el dezenfektanı ile yıkamak ve sık dokunulan yüzeyleri dezenfekte etmek iyi bir fikir. Çin'den gelen paketlerin COVID-19'u barındırdığından şüphelenmek için ise bir neden yok. Nasıl grip mevsimlerinde Çin'den paket almaktan çekinmiyorsak Coronavirüsün durumu da aynı. Bu yeni patojen için de aynı mantığı takip etmeliyiz.”

 

YasakElmam.com online alışveriş sitesine göre; özellikle elektronik, cep telefonu, bilgisayar ve seks shop ürünleri gibi kategorilerde satılan ürünlerin %90’ı Çin’den geliyor. Amerikan menşeili ürünlerin bile çoğu Çin’de üretiliyor (örneğin Apple’ın bile tüm ürünleri Çin’de üretiliyor). Almanya, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde üretilen ürünler ise çok küçük bir azınlık ve üst segment ürünler. Fakat bu ürünler nereden gelirse gelsin gemi ile geldiğinden ve gemi ile gelen kargolar en az 45 gün (genellikle ilk ithalattan müşteriye satılana kadar ortalama 2 ay) depolarda beklediğinden virus açısından herhangi bir risk teşkil etmiyor. Uzmanların virüsün cansız yüzeyler üzerinde çoğunlukla birkaç günden uzun yaşamasını mümkün görmüyor. Dolayısıyla internetten alınan ürünler nereden gelirse gelsin endişe etmek için geçerli bilimsel bir sebep yok.

 

Coronavirüsten nasıl korunulur?
 

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçının.

 

Coronavirüsün tedavisi var mı?
 

**Şu anda bu coronavirüs için spesifik bir antiviral tedavi henüz yok. COVID-19'dan kritik derecede hasta olan kişilerin nefes almaları için bir solunum cihazına ihtiyacı olabilir. Aynı zamanda bakteriyel enfeksiyon görülürse bu viral enfeksiyonu daha da karmaşıklaştırabilir. Hastalara, bakteriyel pnömoni (zatürre) ve COVID-19 vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanır.

 

Coronavirüs konusunda HIV ve diğer bileşikler için kullanılan antiviral tedaviler araştırılmaktadır. C vitamini veya probiyotikler gibi takviyelerin iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olacağına dair bir kanıt ise henüz  yok.

 

*https://www.who.int/health-topics/coronavirus

**https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questions-and-some-answers-2020022719004#q8