Çözüm komisyonunun üyeleri belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 'Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu' üyeleri belirlendi.

Çözüm komisyonunun üyeleri belli oldu
08 Mayıs 2013 Çarşamba 19:23 tarihinde eklendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) çözüm sürecine ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk kez toplandı. Komisyon başkanlığına AK Parti Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı seçildi.

Meclis Genel Kurulu'nda, 'Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi' amacıyla kurulan araştırma komisyonu üyeliği için AK Parti ve BDP’nin belirlediği adaylar kabul edildi.


Bunun ardından komisyon ilk toplantısının akşam saatlerinde yaptı. Komisyonun tek BDP’li ismi Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, İstanbul’da olması nedeniyle toplantıya katılamadı. Toplantıda AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök Başkanvekili, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin sözcü, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan katip üye seçildi. 
 
BOSTANCI: MHP VE CHP’NİN ÜYE VERMEMESİ BİR EKSİKLİK 
 
Komisyon Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı, komisyona MHP ve CHP’nin üye vermemesini bir eksiklik olarak gördüğünü belirterek, “Komisyon teşekkül ederken biz MHP ve CHP’nin de katkı vermesini isterdik ama çözüm sürecine ilişkin yürütülen bir siyaset oldu. Esasen böyle bir komisyonun kurulmasına yönelik CHP’nin daha önce bir teklifi olmuştu.

Teklifler de birleştirilmişti ama sonradan CHP grubu bu teklifini geri çekti. Kendi takdirleridir, vermek, geri çekmek. Ama CHP kendisini bu sürecin dışında tutmak istedi. Diğer taraftan MHP kategorik olarak sürecin dışında durdu ve komisyonun kurulmasına itiraz etti. Bu iki muhalefet partisinin komisyonumuza katılmaması elbette bir eksikliktir. Ancak bu komisyon bir vicdan komisyonu olarak Türkiye’nin geçmişini, yeniden toplumsal birliğin sağlanması için neler yapılabileceğini araştırırken, toplumun çok farklı çevreleri ile temas kuracak, onları dinleyecek." diye konuştu. 
 
"Türkiye’de siyasal kanaatler, bu meselelere bakış sadece siyasi partiler ekseninde yürümüyor." diyen Bostancı, "Çok geniş başka çevreler var. Sivil toplum kuruluşları var, kamuoyu önderleri var. Komisyon bu çalışmayı yürütürken şekli olarak iki siyasi partinin eksikliğinden kaynaklanan kanaatlerin de komisyon çalışmalarına katılabilmesi ve işin içine alması için sivil düzeyde, siyasi partiler düzeyinde olmasa dahi onlarla girişimde bulunan, fikirleri itibariyle girişimi olan çeşitli çevreleri dinleyerek bu çalışmalara dahil edecektir. Biz Türkiye’de herkesi dinleyerek bu çalışmayı yürütmek kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.
 
Bostancı, herhangi bir çevrenin dışarıda bırakılmasının düşünülemeyeceğini de aktardı. 
 
KOMİSYONUN GÖREV SÜRESİ 3 AY
 
Görev süresi 3 ay olacak komisyonun çalışma süresi gerektiğinde bir ay daha uzatılabilecek. Yurt dışında da inceleme ve araştırma yapabilecek komisyonun kendine ait bir internet sitesi ile elektronik posta adresi de olacak.
 
Komisyon yarın saat 14.15’te tekrar toplanacak. 

CİHAN