Cudi'de yıllar sonra piknik ve halay

Şırnak'ın Cudi Dağı'nda daha önce güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylere bölgede oluşan barış havasıyla birlikte 20 yıldan sonra gidenler, piknik yapıp halay çekti, okey oynadı.

Cudide yıllar sonra piknik ve halay
25 Şubat 2013 Pazartesi 14:17 tarihinde eklendi.

Cudi Dağı'na giden bir grup 20 yıldan sonra ilk kez boşaltılan Irak sınırındaki köylerine giderek piknik yaptı.


Cudi Dağı eteklerindeki köylerinin yanında mangalda kebap pişiren, halay çeken gençler kurdukları masada okey oynadı. Daha önce güvenlik gerekçesiyle kimsenin gitmeye cesaret edemediği Cudi Dağı eteklerinde piknik yapanlara PKK'ya karşı nöbette bulunan köy korucuları da müdahale etmeyerek onları uzaktan seyretti. Kalaşnikof tüfeklerini çatan köy korucuları da gençlerle birlikte kebap pişirdi.
 
Cudi Dağı'nda bulunan ve 1990'lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Serave, Hisar, ile Çağlayan Köyü'ne yıllar sonra gelenler, güzel havanında etkisiyle gönüllerince bir gün geçirdi. Serave Köyü'nde doğduktan sonra güvenlik gerekçesiyle 2 yaşındayken ilesiyle birlikte köyü terk etmek zorunda kalan ve 22 yaşındaki Mehmet Aktekin, şöyle dedi:
 
"Güvenlik gerekçesiyle 20 yıl aradan sonra ilk kez köyüme gelebildim. Gelirken hiç bir müdahaleyle de karşılaşmadık. Barış havasının olumlu yönleri bunlar. Annemin söylediklerinden yola çıkarak doğduğum evi buldum. Ancak, ev yıkık. Yine de buraya gelmekten mutluyum. Cudi Dağı'nın doğası ve havası bambaşkadır. Barış sürecinin başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz. Bölgeye barış gelirse biz de köylerimize döneceğiz."
 
Cudi Dağı eteklerinde piknik yapıp, okey oynamaktan büyük keyif aldıklarını belirten Rodi Dağdibi de artık çatışma istemediklerini, bölgeye barış gelmesi halinde herkesin mutlu ve huzurlu olacağını ifade ederek, "Cudi Dağı'na operasyon, çatışmalar yüzünden kimse gelemiyordu. Güzel havayı görünce biz geldik. Güvenlik noktalarından kimse de müdahalede bulunmadı. Boşaltılmış köyleri yıllar sonra tekrar görmekten mutlu olduk. Barış gelirse herkes gelip evini onarır" diye konuştu.

DHA