Cumhurbaşkanı Gül, Letonya'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya ve Litvanya'yı kapsayan 4 günlük resmi ziyareti için yola çıktı. Gül ve beraberindekileri taşıyan THY'ye ait özel uçak, saat 17.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Letonyada
01 Nisan 2013 Pazartesi 20:05 tarihinde eklendi, 1.076 kez okundu.

 

Abdullah Gül, Letonya ve Litvanya'ya 11 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel uğurladı. Cumhurbaşkanı'na, eşi Hayrünnisa Gül ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, milletvekilleri, iş, sanat ve basın dünyasından temsilciler eşlik ediyor.
 
Letonya'ya hareketi öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha öce dışişleri bakanı olarak bu ülkeleri ziyaret ettiğini, cumhurbaşkanı sıfatı ile iki ülkeye de ilk kez resmi ziyarette bulunacağını dile getirdi. Gül, Letonya ve Litvanya'ya 11 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanları ile parlamento başkanları ve başbakanlar ile bir araya geleceğini anlatan Gül, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele alınacağını vurguladı. AB başta olmak üzere, ülkeleri ilgilendiren, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alış verişinde bulunulacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Hem Letonya hem Litvanya, Türkiye'nin AB üyelik sürecine görünür ve samimi destek vermektedir. Litvanya 3 ay sonra, Letonya 2015'te AB Dönem Başkanlığını üstlenecek. Türkiye 2015'te G-20 Dönem Başkanlığını yürütecek. Letonya ve Litvanya, Türkiye'nin 1920'li yıllardan bu yana ilişki içinde bulunduğu, bizimle benzer dış politika yaklaşımlarına sahip, NATO müttefiklerimiz ve AB bağlamındaki ortaklarımızdır. Halklarımız arasındaki dostluk tarihten aldığı güçle, her geçen gün gelişerek bugünlere gelmiştir. Türkiye, Letonya ve Litvanya'nın NATO üyeliğini samimiyetle desteklemiş, bilahare 2006 yılında NATO'nun Baltık Hava Polisliği misyonunu 4 aylığına 4 adet F-16 savaş uçağımızla icra ederek, her iki müttefikin hava sahasının korunmasına fiilen katkıda bulunmuştur. Letonya'da, yarın yapacağımız resmi görüşmelerin dışında Riga İşgal Müzesi'ni ziyaret edeceğiz, 3 Nisan günü ise bir Türk şirketinin inşa etmekte olduğu Riga Kombine Çevrim Santralı Şantiyesinde incelemelerde bulunduktan sonra Litvanya'ya geçeceğiz."
 
4 Nisan'da Türkiye'nin katkıları ile yenilenen Litvanya İslam Kültür ve Eğitim Vakfı Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağını dile getiren Gül, soydaş topluluklardan Litvanya Tatarlarının temsilcilerini de kabul ettikten sonra Türkiye'ye döneceğini kaydetti. 
 
Türkiye'nin Letonya ve Litvanya ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha ileri seviyelere yükseltilmesi, ziyaretlerimin başlıca hedeflerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Her iki ülkeyle de ekonomik ilişkilerimizde son yıllarda somut ilerleme kaydedilmektedir. İkili ticaret hacmimiz, 2009'dan beri Letonya ile yüzde 150, Litvanya ile yüzde 100'den fazla artarak, geçen yıl sırasıyla 300 ve 500 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir." diye konuştu. 
 
Gül, ulaştırma bakanlıkları arasında da belirli projelere yönelik birer niyet mektubu ve mutabakat muhtırası imzalanacağını açıkladı. THY'nin İstanbul ile Riga arasında 2006'dan bu yana haftada 10 doğrudan sefer gerçekleştirdiğini anlatan Gül, THY'nin Vilnius uçuşlarına da haziran ayında başlamasının planlandığını söyledi.
 
Türkiye'nin her iki ülke vatandaşlarının da turizmde tercih ettiği destinasyonların başında geldiğini belirten Gül, halklar arasındaki bağların, Letonya ve Litvanya'daki üniversitelerin Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretim programları sayesinde gün geçtikçe pekiştiğini ifade etti. 
 
Bu iki dost ve müttefik Baltık ülkesi ile sahip olunan ilişkilerin her alanda gelişmesi ve derinleşmesi konusunda karşılıklı siyasi iradenin mevcut olduğunun altını çizen Gül, "Gerçekleştireceğim resmi ziyaretler, yürüttüğümüz bu yakın işbirliğinin daha da pekiştirilmesini sağlayacaktır." dedi.

DHA