Curiosity ilk Mars kumunu yuttu

Mars keşif aracı Curiosity, 10 gün önce Mars’ın kızıl kumlarında parlak bir cisim bulmuştu. NASA, kepçesiyle Mars kumu toplayan uzay aracının rastladığı parlak cisimlerin Kızıl Gezegen'e ait olduğunu açıkladı.

Curiosity ilk Mars kumunu yuttu
19 Ekim 2012 Cuma 19:14 tarihinde eklendi, 2.188 kez okundu.

 

Nükleer keşif aracı Curiosity, kısa bir süre önce Mars yüzeyinde parlak bir cisme rastlamış, cismin uzay aracından düşmüş olabileceği ihtimalinin göz önüne alınmasının ardından cisim olduğu yerde bırakılmıştı. Curiosity, son analizlerinde, tekrar parlak cisimlere rastlarken, bu cisimlerin Mars’a özgü olduğunu tespit etti.
 
‘Rocknest’ adı verilen bölgede robotik kolunu kullanarak ikinci kez parlaklık tespit ettiği bölgeyi kazan ve kepçesini doldurduğu kumu inceleyen Curiosity, parlak cisimlerin Mars’a ait olduğunu ortaya çıkardı. Curiosity’nin rastladığı ilk parlak nesnenin uzay aracından düşmüş plastik bir parça olabileceği ifade edilmişti.
 
NASA, en son keşfin ardından yaptığı resmi açıklamada, “İlk başta Curiosity’den düşen parçalar olduğu düşünülen ve bu yüzden uzay aracının numune işleme mekanizmasına konulması istenmeyen nesnelerin, Mars’a ait olduğu” ifade edildi.
 
Curiosity’yi kontrol eden bilim insanları, yapılan son tespitin ardından üçüncü kez kazı yapmak için Curiosity’nin kepçesini ve numune işleme mekanizmasını temizledi.
 
İLK MARS KUMUNU YUTTU
NASA, Curiosity’nin kepçesiyle üçüncü defa doldurduğı toprak numuneyi, bugün Kimya ve Mineraloji Cihazı (CheMin) tarafından analiz etmek için yuttu. İlk Mars kumunu yutan Curiosity, Mars'taki analizlerinde de önemli bir adım attı.
 
Curiosity projesinin başındaki California Teknoloji Enstitüsü'nden John Grotzinger, "CheMin ilk Mars kumunu tattı. Curiosity görevinde önemli bir çizgiyi geride bıraktık" dedi. CheMin, Mars görevinde ilk kez kullanılırken, kepçedeki numuneler daha sonra Mars Numune Analizi (SAM) cihazına dökülecek.
 
CheMin ve SAM cihazlarının yapacağı analizler, Mars’ta bir zamanlar mikrobiyolojik yaşam olup olmadığı konusunda önemli bulgular sunacak.
 
Curiosity, 5 Ağustos günü Mars’ın Gale Krateri’ne indikten bu yana geçen iki ayı aşkın sürenin ardından, uzun süre deney ve analizler yürüteceği ‘Glenelg’ noktasına gidiyor.
 
Mini Cooper büyüklüğündeki 2.5 milyar dolarlık uzay aracı, insanlığın bir başka gezegene bugüne kadar yolladığı en büyük keşif aracı olma özelliğine sahip. Curiosity, Mars’ta en az iki yıl süren analizlerde bulunacak.

NTV