Çuvallarla para giriyormuş

Savcılık, hazırladığı iddianamede Et Balık Kurumu'na çuvallarla para girip çıktığını belirtti.

Çuvallarla para giriyormuş
27 Şubat 2013 Çarşamba 09:30 tarihinde eklendi.

ET Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü'nde bazı kişilerin kar payı vaadi ile milyonlarca lira para toplayarak ortadan kaybolduğu iddialarına ilişkin iddianame tamamlandı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede 1'i tutuklu toplam 8 sanık için 287'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 
2009 ve 2012 yılları arasında Et Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü'nde meydana gelen dolandırıcılık olayı ile ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma tamamlandı. İddianamede, sanıklara para veren 41 kişi mağdur olarak yer alırken, angus hayvan almak için mağdurlardan para topladıkları ve karşılığında kar payı vaadinde bulundukları iddia edilen tutuklu kombina işçisi Mehmet Kaymaz ile tutuksuzlar Kombina Müdürü Mehmet Faruk Kahraman, Pazarlama Şefi Veysi İşleyen, Muhasebeci Necmettin İlhan, Valilik çalışanı İbrahim Ataş, Zeynel Gümüş, Faysal Karakoç ve Mehmet Durmaz sanıklar arasında yer aldı.
 
MÜDÜR YARDIMCISI BİLDİRDİ
 
İddianamede, Et Balık Kurumu Diyarbakır Kombina Müdür Yardımcısı olarak görev yapan muhbir Hayati Altuntaş'ın güvenlik güçlerine verdiği ifadede, kurumun adının kullanılarak kar payı dağıtma vaadiyle dolandırıcılık yapıldığı bilgisini verdiği belirtildi. Bu bilgi üzerine başlatılan soruşturmada sanıkların 64 kişiden angus hayvan alarak kar payı vermek vaadiyle 9.5 milyon TL para topladığı belirtildi. Şüphelilerin aldıkları para karşılığında mağdurlara verdiği not kağıdı şeklindeki 82 para makbuzu da iddianamede deliller arasında sayıldı. Para makbuzlarında her mağdurun verdiği para miktarı, Et Balık Kurumu kaşesi ve kurum yöneticilerinin kaşelerinin bulunduğu belirtildi.
 
KÜÇÜK KAR PAYLARI DAĞITILDI
 
İddianamede müştekilerden, "Kombina yakında dışarıdan Angus hayvanı satın alacak, askeriye ile ihaleye girdi 45 günlük vadelerle 8 kar payı dağıtacak " vaadiyle paraların toplandığı belirtilirken, 2009 yılında da 2012 yılına kadar, küçük miktarlarda kar payı dağıtıldığı da belirtildi. İddianamede sıradan bir işçi olan Mehmet Kaymaz'ın toplam 8.7 milyon TL parayı diğer işçilerin yanında kabul edip kombina Müdürü Mehmet Faruk Kahraman'a ait kaşeyi ve kurum kaşesini kullanmasına da vurgu yapıldı. İddianamede bir mağdurun Mehmet Kaymaz'a parayı, Kombina Müdürü Mehmet Faruk Kahraman'ın odasında ve onun huzurunda verdiğini söylediği de belirtildi.
 
ET BALIK KURUMUNA ÇUVALLARLA PARA GİRİP ÇIKIYORDU
 
Cumhuriyet Savcısı iddianamede, 2009 - 2012 yılları arasında kurum binasına deyim yerinde ise müştekilerin birinin girip birinin çıktığı, alınan paraların artık çuvallarla kuruma girdiğini belirterek, "Kurum ve müdürlük kaşelerinin şüpheli Mehmet Kaymaz'ın elinden düşmemiş oluşu değerlendirildiğinde, kurum müdürü Mehmet Faruk Kahraman'ın işçisi Mehmet Kaymaz'ın diğer şüphelilerle gerçekleştirdiği bu nitelikli dolandırıcılık eylemine aslı olarak iştirak ettiğini göstermektedir" dedi.
 
287 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
 
İddianamede sanıkların 'nitelikli dolandırıcılık' suçlaması ile 2-7 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor. Suçun 41 kez işlenmesi nedeni ile 82 yıldan 287 yıla kadar çıkabileceği belirtildi. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin önümüzdeki günlerde davaya başlayacağı belirtildi.

DHA