ÇYDD'den madenci çocuklarına eğitim

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), maden faciasının meydana geldiği Manisa'nın Soma İlçesi'nde 150 madenci çocuğu ve annelerine 6 hafta süreyle İstanbul'dan gelen 101 gönüllü öğretmenle eğitimler verdi. Eğitim faaliyetlerinin yaz bölümü, 23 Ağustos'ta düzenlenecek etkinlikle sona erecek.

ÇYDDden madenci çocuklarına eğitim
21 Ağustos 2014 Perşembe 17:51 tarihinde eklendi.
Soma'da ÇYDD şubesi açıp, eğitimlerin kalıcı olarak devam etmesinin sağlanması, kiralanan eğitimevi binasının satın alınması için çalışma başlatılırken, hayırseverlere destek çağrısında bulunuldu.
ÇYDD, Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından, acıları paylaşmak için ilçeye geldi. Soma'daki madenci çocukları ve eşlerine destek için 60 gönüllü öğretmen ile 6 haftalık eğitim çalışması başlatıldı. 60 kişi olarak plananan gönüllü eğitimci sayısı 101'e ulaştı.
 
Zübeyde Hanım Caddesi'nde geçici olarak kiralanan müstakil bir bina eğitimevine dönüştürüldü. Burada, madenci çocukları için, resim, el beceresi, müzik, tiyatro gibi çeşitli eğitimler verilip, kitap okuma ve çocuk oyunları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu eğitim ve etkinliklerden okul öncesi ve ilk ve ortaokula devam eden 150 madenci çocuğu yararlanırken, anneleri içinde iğne oyası, dantel, kırkyama gibi el becerilerini ekonomiye dönüştürebilecekleri faaliyetleri ile çocuk gelişimi ve iletişim gibi konularda bilgilendirmeler yapıldı.
 
YAZ EĞİTİM ÇALIŞMALARI ETKİNLİKLERLE SONA ERECEK
 
ÇYDD'nin İstanbul'dan gönüllü öğretmenlerle yürüttüğü eğitim faaliyetlerinin yaz ayağı, 23 Ağustos'taki etkinliklerle sona erecek. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'in de katılacağı kapanış etkinliği saat 16.00'da tiyatro gösterisiyle başlayacak. Eğitimevindeki faaliyetlere katılan çocuklar ve bir babaanneden oluşan tiyatro grubu, gönüllülerden Meral İlsever'in yazdığı, yine gönüllülerden Tara Demircioğlu ve Ecenur Ateş'in yönettiği "Ev Ödevi" isimli oyunu sahleyecek. Sonra Tiyatro Yeni Çizgi "Bir Yol Hikayesi" adlı oyunlarıyla sahnede olacak. Etkinliğin akşam bölümünde ise önce ÇYDD Soma Eğitimevi Çocuk Korosu, gönüllülerden İsmail Bilen'in yönetiminde sahne alacak. Ardından Aysun - Ali Kocatepe çifti bir konser verecek. Ücretsiz olacak etkinlik Soma halkı ve tüm çocuklara açık olacak.
 
HEDEF EĞİTİMEVİNİN KALICI OLMASINI SAĞLAMAK
 
ÇYDD Genel Yazmanı, Soma Gönüllüsü Gülsün Kaya, şöyle konuştu:
 
"Yaz eğitim çalışmamızda, gönüllülerimiz arasında Soma'da bir gün kalan da var, dört hafta kalan da, Soma'ya tekrar tekrar giden de. Çoğumuz bir haftamızı Soma'da geçirdik. Tümümüz emeğimizi, birikimimizi, bilgimizi, deneyimimizi, ışığımızı Soma'nın kömür gözlü çocuklarına aktardık. 150'yi aşkın çocuğa ve onların annelerine ulaştık. Soma'yla aramızda bir gönül bağı oluştu. Gönüllülerimiz aracılığıyla Soma halkı dayanışmanın, özverinin, dostluğun somut ve çok özel bir örneğini yaşadı. Bir daha yaşanmamasını dilediğimiz bir acıdan doğan bu güzellik, dokunduğunuz her çocukta ve annede, inanıyorum ki, sonsuza kadar yaşayacak. Yaz çalışmamızın sonuna yaklaşırken 'Bizi bırakmayın, buradan gitmeyin' diyen çocukların sesini duymazdan gelemedik. Soma'daki çalışmalarımızı kalıcı kılmanın yolu, burada bir ÇYDD şubesi açmaktan geçiyor. Soma'da tanıdığımız birçok güzel insanın 'ÇYDD Soma Şubesi'nin kurucuları arasında olmayı onur sayarım' sözünden hareketle, şube kurma çalışmalarımızı, Genel Merkez Yönetim Kurulu'nun da kararı doğrultusunda hızlandırdık. Son haftamızın sorumlusu Genel Başkan Yardımcımız Nihal Kızıl, bu konu üzerinde yoğunlaşacak ve istekli Somalı arkadaşlardan bir 'kurucu yönetim kurulu' oluşturacak."
 
DESTEK ÇAĞRISI
 
Yaz çalışmalarını yürütmek için kiraladıkları her şeyiyle hazır güzel eğitimevi binasının şube merkezi olması ve burs verecekleri öğrencilerle iletişimlerini sürdürecekleri bir yer olarak kalmasını istediklerini de vurgulayan Kaya, "Mal sahibi İnan Ünal, binayı 160 bin liraya satmak istediğini söyledi. 'Soma'ya Destek' kampanyamıza, kalıcı bir proje için destek verebileceğini söyleyen bazı kişi ve kurumlarla bağlantı kurduk. Binayı satın almamız durumunda kullanılmak koşuluyla 70 bin liralık bir kaynağa sahip olduk. Gerekli miktara ulaşabilirsek binayı satın alacak ve kurulacak şubemiz aracılığıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Binayı satın alabilmemiz için destek verebileceğini düşündüğünüz kişi ya da kuruluşlara ulaşmamıza yardımcı olabilirsiniz. Yüreği Soma'da kalan gönüllülerimiz, dilerlerse, kışın yapacağımız eğitim çalışmalarımızda yer alabilir, şimdiden adlarını bildirebilirler. Kış çalışmalarımızı hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki ayrı programla yürüteceğiz" dedi.
 
Yaz eğitim faaliyetlerinin son haftası için Soma'da bulunan ÇYDD Genel Başkan yardımcısı Nihal Kızıl da Soma'da devamlı hizlek verecek bir bina için hayırseverlere destek çağrısında bulundu.