"Dağa çıkacaktım"

İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık'tan Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlarken çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dağa çıkacaktım
30 Kasım 2012 Cuma 22:05 tarihinde eklendi.

 

İhsan Eliaçık, hem cami tartışmaları hem de 12 Eylül döneminde yaşadıkları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
Darbe döneminde Mamak Cezaevi'nde her türlü insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıklarını söyleyen İhsan Eliaçık: “Cezaevinden çıktığımda gece gündüz işkenceye uğramanın hesabını sormak için dağa çıkmayı düşündüm” dedi.
 
SULTAN CAMİLERİNDE HUZUR DUYMUYORUM
 
Bir döneme damgayı vurmak, başkasına gösteriş yapmak, egemenliğini göstermek için yapılan camiler, Kuran'da söylenen temeli takva ile atılacak mescid tanımına uymuyor. Ben de sultan camilerinde huzur duymuyorum. Ayasofya Camisi de buna dahil. Şaşaalı camilerde Allah'ın büyüklüğünün değil sarayın ve saltanatın büyüklüğü gözüme çarpıyor ve beni eziyor. Ben Allah'ın büyüklüğünü anlamak için yerlere ve göklere bakıyorum.Daha mütevazı camilere gidiyorum. Namazımı da kılıyorum, yardımlaşma ve dayanışmamı da sürdürüyorum.
 
SOSYALİST DENİNCE ÖDÜMÜZ KOPARDI
 
12 Eylül döneminde yaşadıklarını da anlatan İhsan Eliaçık, Mamak Cezaevi'ne girene kadar solcu biriyle hiç karşılaşmadığını söyledi. Eliaçık: Cezaevine girerken 18-19 yaşlarında tipik bir İslami gençtim. Komünist, sosyalist denince ödümüz kopardı. Onların cami yıkan, din düşmanı insanlar olduğunu düşünürdüm. Cezaevinde sosyalistlerle, komünist örgüt üyeleri ve liderleriyle beraber kaldıktan sonra “Bu işte bir yanlışlık var” dedim. Aynı ranzada yatıyor, beraber yemek yiyorduk. Orada ekonomik, sosyal hemen her konuyu konuştuk.
 
İŞKENCELER YÜZÜNDEN DAĞA ÇIKACAKTIM
 
Balçiçek İlter'in Mamak Cezaevi'nden sonra neler yaşadığı sorusuna, Eliaçık şöyle yanıt verdi: Mamak'tan çıktığımda isyankardım. Dağa çıkmayı düşündüm.”Bana yapılanların, gece gündüz işkenceye uğramanın hesabını soracağım.” dedim. Biz cezaevinde çok ağır işkenceler gördük, elektrik vermeden Filistin askısında dayak yemeye kadar her türlü insanlık dışı muameleye maruz bırakıldık. Kendimi toparlamam beş yıl sürdü, öfkeden annem babam da dahil hiçbir insanı görmek istemiyordum.
 
İŞKENCE GÖRÜRKEN PAŞALAR ZENGİN OLMUŞ
 
İhsan Eliaçık, son günlerin tartışmalı başlıklarından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın mal varlıkları konusuna da değinerek “Kenan Evren şimdi yargılanıyor. Biz orada işkence görürken paşalar emlak zengini olmuş, malı götürmüşler. Bir tanesinin 400 tane evi varmış” dedi.

Habertürk