Daha fazla fona ABD vetosu

Paris'te devam eden G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısında, bazı gelişmekte olan ülkelerin Euro Bölgesi'nin borç krizinin üstesinden gelmede IMF'nin cephanesinin artırılması çabaları ABD ve bazı ülkelerin direnişiyle karşılaştı.

Daha fazla fona ABD vetosu
15 Ekim 2011 Cumartesi 20:54 tarihinde eklendi.

 

G-20'den bir yetkili, gelişmekte olan piyasaların politika yapıcılarının IMF'ye 350 milyar dolar tutarında kaynak sağlanması fikrine ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty'nin karşı çıktığını söyledi. Aralarında ABD, Japonya, Almanya ve Çin'in bulunduğu IMF'nin önemli hissedarlarının, IMF'nin 380 milyar dolarlık kaynağını yeterli görüyorlar. Geithner, "IMF önemli miktarda kaynağa sahip" dedi.
 
Kanada Maliye Bakanı Flaherty de, G-20'nin krizin çözümü konusunda yavaş hareket eden Avro Bölgesi'ne baskıyı artırması ve IMF kaynaklarına odaklanmaması gerektiğini söyledi.
 
Avustralya Maliye Bakanı Wayne Swanda da, "Avrupalılar için ilk öncelik kendi evlerini düzene koymak olmalı" diye konuştu. Swanda, G-20'nin gerekirse ek IMF kaynağını desteklemeye gönüllü olması gerektiğini de ifade etti.
 
Avro Bölgesi siyasetçileri 23 Ekim'deki AB zirvesinden önce bölgenin borç krizine çözümü planını oluşturmaya çalışıyorlar. Bu planın bankaların sermayelerinin artırılması, Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi ve EFSF'nin ateş gücünün artırması gibi konuları kapsaması bekleniyor.
Almanya ve Fransa, bölgenin borç krizinin dünya ekonomilerine yayılmasını önlemek ve Avrupalı bankaları korumak için bir plan oluşturma sözü vermişti. Fransa ve Almanya'nın planına göre, bankalardan ellerindeki Yunanistan tahvillerinde daha fazla kaybı kabul etmeleri istenecek.
 
Temmuz ayında Yunanistan için kabul edilen ikinci kurtarma paketinde bankaların Yunanistan'ın borçlarının yüzde 21'ini silmesi talep edilmişti.