"Daimi üyelerin kölesi gibiyiz"

Başbakan Erdoğan, dünyanın en saygın dergilerinden TIME’a bir röportaj verdi

Daimi üyelerin kölesi gibiyiz
28 Eylül 2011 Çarşamba 08:27 tarihinde eklendi.

 

Derginin 5 yazar ve muhabiriyle geçen haftaki BM Genel Kurulu sırasında bir araya gelen Erdoğan, TIME tarafından, “günün uluslararası devlet adamı” olarak nitelendi ve Arap Baharı Turu sırasında “rock yıldızı” gibi karşılandığı belirtildi. Erdoğan dergiye özetle şunları söyledi:
 
İsrail’e 89 karar var
 
- Ortadoğu Dörtlüsü, Filistin meselesini gerçekten çözmek istiyor olsaydı, İsrail’e karşı yaptırım uygulardı. BM Güvenlik Konseyi, İsrail’i 89 adet kararda, bu kararlara uymaması durumunda yaptırım uygulanacağı yolunda tehdit etti. İsrail bunları uygulamadığı halde yaptırım görmedi. Oysa İran ve Sudan gibi ülkelere hemen yaptırım getirildi.
 
BM’de reform gerekli
 
- Herkesin samimi olması lazım. BM’de bu noktada reform gerekli. Güvenlik Konseyi’deki daimi üye meselesi nedir? Bunun kaldırılması gerekir. Bütün dünya, kelimenin tam anlamıyla bu beş daimi üyenin kararlarının kölesi oldu.
 
-  İlişkilerini, prensipler üzerine kuran bir kişiyim. Beşar Esad bana, “Hapiste sadece 83 siyasi muhalif var” dedi. Aslında binlerce, binlerce var.
 
ABD ile gerilim yok
 
- Son dokuz senedir ABD ile Türkiye ilişkileri asla gerilemedi, ama arzu ettiğim kadar da ilerlemedi. Gelecek için iyimserim. Size açık yüreklilikle söyleyebilirim, aramızda bir gerilim söz konusu değil.
 
- İsrail ile bazı meselelerde anlaşamadığımız konusunda anlaşıyoruz. Ama bu anlaşmazlıklar ilişkilerimizi koparmak için bir bahane değil. Türkiye, tıpkı ABD gibi egemen bir ülke. İfade ve fikirler konusunda farklı yönlere gidebiliriz, ama her zaman dost kalacağız.