Danimarka: Türkiye bize gelen Suriyelileri de kabul etsin

Danimarka Halk Partisi Yabancılar Sözcüsü Martin Henriksen, Türkiye'nin Danimarka'ya gelen Suriyeli mültecileri de kabul etmesini istedi.

Danimarka: Türkiye bize gelen Suriyelileri de kabul etsin
23 Eylül 2014 Salı 21:45 tarihinde eklendi.
Martin Henriksen, Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan gelen mülteciler için Danimarka'dan ekonomik yardım istemesi durumunda, bunun Danimarka'ya gelen Suriyeli mültecileri kabul etme şartına bağlanmasını istedi. Türkiye'ye son birkaç günde gelen yaklaşık 130 bin mülteci Danimarka televizyon haberlerinin ana konusunu oluşturdu. Ülkenin en büyük televizyon kanalı TV News'e konuşan Martin Henriksen, şöyle dedi:
 
"Türkiye'den yardım talebi gelirse olumlu yaklaşırız ancak yapacağımız yardıma karşılık Türkiye, Danimarka'ya gelen Suriyeli mültecileri de kabul etsin. Çünkü Suriyeli mülteciler kültür ve dil sorunu olmayacağı için orada daha rahat ederler" dedi. Birlik Partili Nikolaj Villumsen de Bölgedeki Kürtlere silah ve insani yardım yapılması gerektiğini savunarak, "Bölgede 3 milyondan fazla insan barış içinde yaşıyordu. IŞİD huzuru bozdu. Dışişleri bakanımız Kürtlere silah ve insanı yardım yapılması için konuyu bir ar önce meclise getirmelidir."
 
TÜRKİYE'NİN ÖZRÜ KALMADI
 
Türkiye ile ilgili haberlere bağlanan kanalın bölgedeki muhabirleri, Türkiye'nin çok zor durumda olduğuna dikkat çekerek, mülteci akını nedeniyle sınırda çatışmaların yaşandığını, sınırın kısa bir süre kapatılmasından kaynaklandığı gibi görülen çatışmanın, aslında Kürtlerin bölgede elde etmeye çalıştıkları haklardan kaynaklandığının ortaya çıktığını anlattı. Muhabirler, Türkiye'nin sadece mültecilerle değil, bölgede ayaklanma girişiminde bulunan Kürtlerle de sorunları bulunduğunu belirterek "Türkiye bölgede büyük sorunlar yaşıyor. 49 Türk, IŞİD'in elinde olduğu için, Türkiye IŞİD ile mücadelede ortak güçlere katılmayacağını bildirmişti. Ancak şimdi esirler serbest kaldığına göre öne süreceği bir özür kalmadı. Türkiye IŞİD ile mücadeleye katkıda bulunmazsa tüm batı ülkeleri ve ABD sert tepki gösterir" değerlendirmesi yaptı.
 
DANİMARKA 55 MİLYON KRON YARDIMDA BULUNACAK
 
Danimarka Dışişleri Bakanlığı bölgedeki mültecilere 55 milyon kron (7,5 milyon Euro) yardımda bulunma kararı alındığını bildirdi. Yardımın yıl sonuna doğru yapılacağını bildiren Dışişleri Bakanlığı, bugüne kadar 835 milyon kron (14.3 milyon Euro)) yardımda bulunulduğunu, 55 milyon kron yardımın nerede ve nasıl kullanılacağı konusunda kararın daha sonra verileceğini bildirdi. Öte yandan IŞİD yayınladığı sesli tehdit de Danimarkalıların da diğer ortak güçlere katılan Avrupa ülkeleri vatandaşları gibi öldürülmeleri çağrısında bulundu.