Danimarka'da 60 bin öğretmene lokavt

Danimarka tarihinin en büyük lokavt kararına şahit oluyor. Bir süreden beri Belediyeler Birliği (KL) ve Öğretmenler Birliği (DLF) arasında devam eden pazarlıklar çıkmaza girmiş durumda.

01 Nisan 2013 Pazartesi 23:50 tarihinde eklendi.

 

Belediyeler Birliği yaklaşık 60 bin öğretmen hakkında lokavt kararı aldı. Bugün, itibariyle yürürlüğe giren lokavtın Danimarka genelinde 875 bin kişinin hayatını etkilemesi bekleniyor. 
 
Danimarka’da mali krizle mücadele eden hükümet ve yerel yönetimler birçok değişik alanda olduğu gibi eğitim alanında da bir dizi reformu hayata geçiriyor. Çoğu tasarruf amaçlı olan reformlar halkın çeşitli kesimleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Bunun son örneği eğitimde yaşanıyor. Öğretmenler, Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan yeni çalışma şartlarına karşı çıkıyor. Söz konusu çalışma şartlarının kendilerine fazladan iş yükü getirdiğini savunan öğretmenler ülkenin değişik şehirlerinde protesto eylemleri gerçekleştiriyor. Öğretmenler Birliği geçtiğimiz hafta içerisinde son bir hamle olarak sorunun çözülmesi için uluslararası bir heyetin kurulmasını talep etmişti. Ancak Belediyeler Birliği bu talebe sıcak bakmadı. Öğretmenler Birliği tarafından sunulan teklifleri geri çeviren Belediyeler Birliği, hazırladıkları yeni çalışma programında ısrar ediyor.
 
Lokavtın Mayıs ayına kadar sürmesi halinde öğrenciler oldukça zor durumda kalacak. Zira 2 Mayıs’ta ülkenin farklı yerlerindeki ilköğretim okullarına devam eden binlerce öğrenci bitirme sınavı olarak bilinen sınavlara girecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bakanı Christine Antorini, lokavtın sınavları etkilemeyeceği sözünü verdi. "Öğrencilerin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız." diyen Bakan Antorini, okulların kapalı olduğu süre boyunca öğrencilerin sorumluluğunun ailelerinde olacağını da sözlerine eklemeyi ihmal etmedi. Bu açıklama velileri rahatlatmak bir tarafa daha da endişelendirdi. Zira çalışan veliler okula gitmeyen çocukları ne yapacaklarını bilemiyor. Danimarka’da birçok işyeri çalışanlarının çocuklarını getirmesine müsaade etmiyor.
 
OKUL MÜDÜRLERİ CEMİYETİ’DEN SON DİYALOG ÇAĞRISI
 
Yaptıkları ilk açıklamada, öğretmenlerin öğrencilerle daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini ifade eden Danimarka Müdürler Cemiyeti, Belediyeler Birliği ve Öğretmenler Birliği arasındaki pazarlıklar çıkmaza girince iki tarafa diyalog çağrısında bulundu. Cemiyet Başkanı Anders Balle, "Her iki taraf da son bir kez masaya dönmeli ve bir an evvel aynı dili konuşmaya başlamalı." dedi.
 
Danimarka’da halihazırda öğretmenler haftada maksimum 25 ders saati boyunca okulda bulunuyor. Belediyeler Birliği bu limitin kaldırılmasını ve öğretmenlerin okulda daha fazla zaman geçirmesini istiyor.
 
İŞÇİ SENDİKALARI: ÖĞRETMENLERE DAHA FAZLA PARA VERMEYİN!
 
Öğretmenler Birliği ile Belediyeler Birliği arasında devam eden pazarlıklar Danimarka’da faaliyet gösteren diğer işçi sendikaları tarafından da yakından takip ediliyor. Zira öğretmenlerin çalışma şartlarıyla ilgili yapılacak yeni düzenlemeler bir anlamda onları da etkilemiş olacak. Geçtiğimiz hafta içerisinde konuyla ilgili bir açıklama yapan FOA sendikası Başkanı Dennis Kristensen, öğretmenlerin maaşlarının artırılmaması gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin kamu çalışanları arasında en fazla kazanan kesimlerden biri olduğunu belirten Kristensen, öğretmenlere yapılacak olası bir maaş arttırımının kamu maliyesi üzerine 400 ile 500 milyon kron kadar ekstra yük getireceğini ifade etti.
 
ÖĞRETMENLER VELİLERDEN DESTEK BEKLİYOR
 
Lokavt kararının sadece kendilerini değil herkesi olumsuz etkileyeceğini savunan öğretmenler velilerden destek bekliyor. Danimarka Öğretmenler Birliği DLF, geçtiğimiz hafta içerisinde öğretmenlerden öğrenci velilerine mektup yazıp kendilerini destek istemelerini tavsiye etti. Bu arada lokavt kararı boyunca öğrencilerin okula gidemeyecek olması veliler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Özellikle çalışan ve çocuklarına evde bakacak kimsesi olmayan veliler sorunun bir an evvel çözülmesini istiyor.

CİHAN